Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 30.10.2012.
13:30 >> 14:37h
24sata.info A

Školi promenjeno ime jer "Njegoš" vređa Bošnjake

Osnovna škola "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici od pre nekoliko dana nosi naziv Prva osnovna škola. Promena imena je usledila pošto je 170 roditelja bošnjačkih učenika potpisalo peticiju u kojoj je, osim izmene naziva, traženo još nekoliko stvari.

Njegoš neprihvatljiv za Bošnjačku decu i njihove roditelje u Srebrenici
 

"Školski odbor je jednoglasno prihvatio izmenu imena škole, a to je potvrdilo i entitetsko resorno ministarstvo. Osim toga, udovoljeno je i ostalim zahtevima koje smo izneli u peticiji. Uveden je set nacionalnih predmeta i sada bošnjačka deca rade po programu osnovnog obrazovanja Tuzlanskog kantona. Novi je direktor škole u Srebrenici, a njegov pomoćnik je Bošnjak. Smatramo da se sada nastava odvija na zadovoljstvo svih, a posebno nas potpisnika peticije", rekao je Alija Tabaković, jedan od roditelja koji su potpisali peticiju.

Ipak, neki u Srebrenici se protive izmenama u osnovnom obrazovanju, tvrdeći da nije trebalo da se menja i naziv škole. Tabaković kaže da je raniji naziv vređao Bošnjake, a novi naziv ne bi trebalo nikoga da iritira.

"Sada je u osnovnim školama i područnim odeljenjima učenika Bošnjaka 226, a Srba 176. Svoje zahteve smo izneli, ne što smo sada većina, nego je sve bilo u okvirima zakonskih odredbi", napominje Tabaković.

Skupština opštine Srebrenica nije pokrenula incijativu za promenu naziva škole, niti je razmatrala to pitanje. Roditelji srpske dece kažu da ih niko nije konsultovao o promeni naziva škole, kao ni da li im odgovora njen novi naziv.

Roditelji srpske dece u Srebrenici kažu da Bošnjacima nije smetalo da prihvate donaciju Njegoševe Crne Gore u iznosu od 100.000 evra za izgradnju i opremu novog školskog objekta u muslimanskom selu Luka.

Ta škola je prazna, jer u selu nema dece školskog uzrasta niti će ih biti s obzirom da je reč o staračkim domaćinstvima, što znaju i bošnjački članovi lokalne vlasti u Srebrenici koji su sugerisali da se crnogorska donacija usmeri za školu u Luci.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.10.2012. 16:34
Njegos je pisao o poturicama. Zasto se sada tzv bosnjaci bune.. Vi niste poturice ili mozda ipak priznajete ? Prepoznali se ? Savest ? Nije lako bosnjacima (kako su lep naziv za sebe smislili, da bi jednog dana polagali pravo na celu Bosnu i Hercegovinu..ne treba ovo nimalo podcenjivati, jer prosecni gradjanin 'Zapada' je gluplji od polaznika specijalnih skola u Srbiji i zato ce im poverovati..obicnom zapadnjaku 'bosniak' zvuci kao da je to jedini pravi stanovnik bosne..svi drugi su okupatori i alohtoni stanovnici. Nije lako poturicama al sami su krivi !!!
Utorak 30.10.2012. 16:46
Показало се опет по ко зна који пут да срби све што освоје на бојном пољу касније изгубе у миру.
Utorak 30.10.2012. 15:51
Dodik je kriv sto je dozvolio da da ovi pobede...Sad treba trpeti muslimanske izlive osvete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online