Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.11.2012.
14:08
Beta A

Predsednik CANU: CG ne treba da postoji

Predsednik Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) Momir Đurović ocenio je da je Crna Gora "necivilizovana", "nedemokratska" i "staljinistička" država i da, "kao takva, ne treba da postoji".

Momir Đurović nagrdio svoju državu u inostranstvu i postao predmet tajne diplomatske prepiske
 

Đurović je to rekao, kako je objavila današnja podgorička Pobjeda, 25. oktobra u Skoplju, na ručku sa predsednikom Makedonske akademije nauka i umetnosti Vladom Kambovskim, u prisustvu crnogorskog ambasadora u Skoplju Dušana Mrdovića.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Pobjedi je, kako je navedeno, zvanično potvrđeno da je Mrdović o izjavama Đurovića poslao diplomatsku zabelešku, pod oznakom "poverljivo".

Mrdović je u depeši naveo da je Đurović izuzetno negativno govorio o predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, bivšem ministru vanjskih poslova Milanu Roćenu i ministru nauke Sanji Vlahović. Pobjeda navodi da potvrdu o sadržaju izjave Đurovića ima od tri "visokorangirane ličnosti" iz političkog života Crne Gore koje su imale uvid u depešu Mrdovića.

Đurović je ranije došao u veoma oštar sukob sa crnogorskim ministrom za nauku Sanjom Vlahović i Vladom Crne Gore, zbog odluke da se ukine Dukljanska nauka i umetnosti i da njeni članovi, po utvrđenim kriterijumima, uđu u CANU. Predsednik CANU je, prema nekim ranijim medijskim navodima, pretio Sanji Vlahović i omalovažavao njenu funkciju.

Vlada Crne Gore je i redukovala budžet za potrebe CANU, jer je ocenjeno da se dodeljena sredstva neracionalno troše.

POVEZANE VESTI

Subota 03.11.2012. 15:31
У ЗЕМЉОПИСУ КЊАЖЕВИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ИЗ 1895. Г, ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПИШЕ:... " У ЦРНОЈ ГОРИ ЖИВЕ СВЕ САМИ ЧИСТИ И ПРАВИ СРБИ, КОЈИ ГОВОРЕ СРБСКИМ ЈЕЗИКОМ, А ИМА ИХ НА 300.000 СТАНОВНИКА. ВЕЋИНОМ СУ ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРЕ, А ИМА НЕШТО МАЛО РИМОКАТОЛИЧКЕ И МУХАМЕДАНСКЕ ВЈЕРЕ, АЛИ ТРЕБА ЗНАТИ ДА СМО СВИ СРБСКОГА ПОРИЈЕКЛА И СРБСКЕ НАРОДНОСТИ. ОСИМ НАС У ЦРНОЈ ГОРИ ИМА ЈОШ СРБА КОЈИ ЖИВЕ ПО ДРУГИМ СРБСКИМ ЗЕМЉАМА. НЕКИ СУ, КАО МИ СЛОБОДНИ, А НЕКИ НИЈЕСУ, НЕГО СУ ПОД ТУЂИНОМ. СВАКИ СРБИН У ЦРНОЈ ГОРИ ТРЕБА ДА ИСКРЕНО И СВЕСРДНО ЉУБИ СВОЈУ СЛОБОДНУ ДОМОВИНУ-ЦРНУ ГОРУ И СВОГА КЊАЗА, КОЈИ СЕ ОЧИНСКИ СТАРА О ЊОЈ И О НАМА; ПА ЗАТО ТРЕБА СВАКИ ДА ЈЕ НАУЧИ И ПОЗНА, И ДА ЈЕ СВАКИ ОД НЕПРИЈАТЕЉА ЧУВА ВИ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online