Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.11.2012.
20:49
Beta A

Zagreb:"Gotovina i Markač proglašeni junacima"

Koordinacija braniteljskih udruženja Grada Zagreba proglasila je danas junacima "Domovinskog rata" hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su u Haškom tribunalu nepravosnažno osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine.

Zločinac postao junak: Ante Gotovina
 

Na tribini "Dižemo glas do neba - oslobodite hrvatske generale", uoči izricanja pravosnažne presude Gotovini i Markaču, najavljene za 16. novembar u Hagu, predstavnici Koordinacije tražili su od Sabora da dopuni Deklaraciju o Domovinskom ratu da bi osigurali njenu nepovredivost i posle ulaska Hrvatske u EU.

Na skupu su bili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Plakat Udruženja veterana na kojim su Ante Gotovina i Mladen Martač
 

Sisački biskup Vlado Košić rekao je da su hrišćani, ali i svi dobri ljudi "dužni da podignu glas protiv nepravde koja se nanosi, ne samo generalima, nego i čitavoj Hrvatskoj", preneli su hrvatski portali.

On je najavio da će se sutra u sisačkoj biskupiji čitati njegovo pismo kojim je vernike pozvao da se mole za pravednu presudu generalima.

Osuđeni za zločine nad Srbima

Gotovina i Markač proglaseni su krivim za progon, deportaciju,
pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini, od početka avgusta do kraja septembra 1995. Drugooptuženog generala Ivana Čermaka, Tribunal je
oslobodio krivice.
I Gotovina i Markač su na prvostepenu presudu uložili žalbe, tvrdeći da je sudsko veće pogrešno utvrdilo i interpretiralo
činjenice o događajima tokom i posle Oluja.

Predsednik Udruženja specijalne policije Josip Klem pozvao je građane da 15. novembra, dan uoči izricanja pravosnažne presude, dođu na misu i celonoćnu molitvu za generale u zagrebačkoj katedrali.

Inače, Hrvatska biskupska konferencija je i uoči izricanja prvostepene presude Gotovini i Markaču u aprilu 2011. pozvala sve katolike u Hrvatskoj na post i molitvu za pravednu presudu hrvatskim generalima u Hagu.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina (55), koji je zapovedao Olujom, i Markač (55), kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.11.2012. 00:13
ustase ,zabole me zavase minuse. Zivela Srbija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online