Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.12.2012.
00:36
RTS A

Na prostoru bivše SFRJ 13.000 nestalih

Pitanje nestalih je jedno od najbolnijih i najtežih pitanja sukoba na prostoru bivše SFRJ, rekao predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović i ukazao da je broj nestalih u regionu oko 13.000.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović
 

Šef Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da je rešavanje slučajeva nestalih lica jedno od najznačajnijih pitanja u regionu, ali i jedan od najvažnijih preduslova za stabilizaciju stanja.

Broj nestalih u regionu je manji od 13.000, izjavio je Odalović i ukazao na selektivni pristup ostalih u regionu u rešavanju tog pitanja.

"Pitanje nestalih je jedno od najbolnijih i najtežih pitanja sukoba na prostoru bivše SFRJ. Vlada Srbije je izuzetno posvećena tom pitanju koje je jedno od preduslova za stabilizaciju u regionu", rekao je Odalović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, broj nestalih na Kosovu i Metohiji je 1.800, dok se u Hrvatskoj preko 2.300 osoba vodi kao nestalo.

"Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, zadnjih šest do sedam godina rešeno je pitanje preko 1.500 nestalih, a još 1.800 se vodi kao nestalo, a od toga je 520 Srba", rekao je Odalović.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, na listi nestalih je 97 srpskih državljana koji su mahom pripadnici vojske, odnosno tela vojnika iz tuzlanske kolone.

Odalović je dodao da je u razrešavanju sudbine tih nestalih bilo najmanje pomaka jer srpska strana ne može da dođe do informacija gde su tela sahranjena.

Uz napomenu da je Srbija ispoštovala svaki zahtev i da ne postoji nijedna grobnica u Srbiji koja nije istražena, Odalović je rekao da takav slučaj nije isti i prema Srbiji.

"Nekim regionima nije bio interes da se neke lokacije na kojima su Srbi i otvore. To ukazuje na selektivnost po pitanju rešavanja sudbine nestalih lica", rekao je Odalović.

On je dodao da u Hrvatskoj postoji 350 neekshumiranih poznatih grobnica, a da Priština nije dala nijednu informaciju o grobnicama na teritoriji Kosova, dok je Srbija u ovoj godini učestvovala u ekshumacijama na 265 lokacija.

Odalović je kao problem ukazao i što se blizu 5.000 tela nalazi u mrtvačnicama u Zagrebu, Tuzli, Prištini i drugim gradovima, a koja još uvek nisu identifikovana.

On je dodao da prištinska strana ponovo potencira lokaciju Rudnica, navodeći da su već preduzete istražne radnje kada je reč o tom slučaju.

Odalović je rekao da je pitanje na kojem Srbija izuzetno radi jeste i pitanje trgovine ljudskim organima, dodajući da se u razrešavanju tog slučaja ne radi po dinamici koju je Srbija očekivala.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.12.2012. 09:07
Kakve ove brojke, sve zaokruzeno, otprilike, manje od....sve neozbiljno, nejasno, ocigledno jasnu evidenciju nemaju, niti je zna, njega to ne zanima, drzavu to ne zanima, zalosno da zalosnije ne moze biti. Kakav predsednik, jos gora komisija, pa on nije zasluzio ni dve ovce da o njima brine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online