Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2010.
15:34
Vestionline A

Damir Arnaut ambasador BiH u Australiji

Australijske vlasti su dale agreman, odnosno potvrdu o prihvatanju Damira Arnauta, sina Boriše Arnauta budućeg ambasadora BiH u Srbiji, za ambasadora Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji.

Damir Arnaut postavio sebi cilj: Izručiti kapetana Dragana

Predsedništvo BiH je u septembru prošle godine, na predlog bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, donelo odluku o imenovanju Arnauta na mesto ambasadora u Australiji.

Sredinom januara istekao je kurtoazni rok za davanje agremana Arnautu, a upućeni u dešavanja u Ministarstvu inostranih poslova BiH su tvrdili da agreman u toj instituciji više niko i ne očekuje, to jest da je Australija dala preporuku da se pošalje novi predlog za ambasadora.

Ovakav stav Australije je objašnjavan činjenicom da je Arnaut grubo prekršio Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, kojom se izričito zabranjuje obelodanjivanje imena diplomate dok za njega ne stigne agreman iz zemlje prijema.  

Diplomatsko stablo

Supruga Sanja

 

 

Damir Arnaut je stekao zvanje doktora prava na kalifornijskom Univerzitetu Berkli. Radio je kao advokat u Kancelariji Pravnog savetnika američkog Stejt Departmenta zastupajući ga u slučajevima koji su uključivali Ujedinjene nacije i prateće međunarodne organizacije. Radio je i u multinacionalnoj advokatskoj kancelariji „White and Case LLP“ sa sedištem u Vašingtonu. Od 2006. godine je u Kabinetu člana predsedništva BiH Harisa Silajdžića kao savetnik za ustavno-pravna pitanja. 

Damirova supruga Sanja Bagarić je savetnik za medije u Silajdžićevom kabinetu, a majka Mirsada, Borišina supruga, savetnik u Ambasadi BiH u Vašingtonu.

Arnaut je čak i pre nego što je iz Sarajeva australijskim vlastima upućen zahtev za njegovim prihvatanjem kao ambasadora BiH u medijima izjavljivao kako će izručenje Kapetana Dragana biti jedan od prioriteta njegovog ambasadorskog delovanja.


Njegove pristalice su odugovlačenje Australije da izda potvrdu o prihvatanju objašnjavale činjenicom da je Arnaut bio na udaru "medijskih i nekih lobističkih grupa koje su za cilj imale da zaustave davanje pozitivne potvrde". U svemu je prednjačio "Dnevni avaz" koji je, navodno, širio dezinformacije da su australijske vlasti uputile odbijenicu BiH i preporuku da se pošalje novi predlog za ambasadora.

Otac Damira Arnauta, Boriša Arnaut, dobio je agreman na mesto ambasadora BiH u Srbiji i uskoro bi trebalo da stupi na dužnost. Boriša, koji je trenutno konzul u Minhenu, bio je predložen za ambasadora u Srbiji i pre dve godine, međutim, tada je taj predlog odbijen.

Sporna je njegova  prošlost, kojom se i dalje bave beogradski mediji, kada je kao učesnik rata u BiH izdavao državljanstva mudžahedinima i islamskim fundamentalistima koji su dolazili iz afričkih i azijskih zemalja.   

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online