Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 24.04.2013.
00:19
24sata.hr A

Hrvati dobro naučili decu da mrze Srbe

Mladi u Hrvatskoj ne vole Srbe, Rome, homoseksualce, crnce...pokazalo je novo istraživanje Instituta za društvena istraživanja i Fondacije Fridrih Ebert. Kako je objavio portal 24sata.hr, stručnjaci procenjuju da bi za 10 godina mogla da se očekuje nulta tolerancija Hrvata prema Srbima.

Grafit na banderi u Zagrebu: Srbe na vrbe
 

Istraživanje koje je sprovedeno među 1.500 mladih uzrasta od 14 i 27 godina, dovelo je do poražavajućih, ali ne i preterano iznenađujućih podataka. Prema dobijenim podacima, samo sedam odsto mladih Hrvata izjavilo je da želi Srbina za bračnog partnera, a 15 posto bi pristalo da ga ima kao komšiju. Ti rezultati su gori i od onih koji su objavljeni 1999, pet godina posle akcije Oluja, kada je jedno istraživanje pokazalo da je 13 odsto mladih reklo da bi htelo da ima Srbina za bračnog partnera, a 22 odsto za komšiju, podseća 24sata.hr i dodaje da će u Hrvatskoj, ako se takav trend nastavi, za deset godina biti "nulte tolerancije na Srbe".

Međutim, nisu problem samo Srbi, jer je istraživanje pokazalo i da je stepen tolerancije naročito nizak i prema Romima - 70 odsto mladih ne bi im dozvolilo da žive u Hrvatskoj, kao i prema homoseksualcima. Naime, 40 odsto mladih ne bi želelo homoseksualce u komšiluku, ali ni Albance i ostale Balkance i crnce.

Stručnjaci procenjuju da više nisu smešne izjave poput one koju je dao splitski gradonačelnik Željko Kerum, kada je svojevremeno kazao da ne bi dopustio da mu Srbin bude zet, kao i da se ne smeju više ignorisati huškački nastupi šefova raznih "braniteljskih" udruženja.

Činjenica je da su mladi postali veći nacionalisti od svojih roditelja, da pokazuju veću netrpeljivost prema Srbima, pa i ostalim manjinama, zabrinjava hrvatske medije koji su objavili ovo istraživanje.

"Sve to je direktna - i najgora - posledica političkog govora, posledica ćutanja, podilaženja i nesankcionisanja govora mržnje, kao i upornog nametanja Srba, homoseksualaca, Roma i uopšte stranaca kao političkog i društvenog problema, gotovo pa uljeza čiji je jedini cilj uništenje hrvatskog nacionalnog bića", istiće hrvatski portal.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.04.2013. 00:24
To je bio uslov za EU...uspesno su ga ispunili i ja im cestitam... Gaze svoj koren...ali mi im tu ne mozemo pomoci... Srba sve manje u Hr, a Vlaha vise i nema....svaka cast Hrvatskoj...stvarno su pokazali sta znaci biti EU (buduci) clan... Zbog ovog bi za INAT rekao ne EU...pa makar to bila najbolja i najbogatija organizacija....Z'INAT sto svi idu tamo...JA NE BI!
Sreda 24.04.2013. 00:47
Хе хе компексаши, јадни су стварно, зашто више бацају пара на тамо нека истраживања кад увек утврде са су Српског порекла ? !!!
Sreda 24.04.2013. 00:50
Zar nije i kod nas sprovedeno nedavno slicno istrazivanje, i zar nije i kod nas rezultat da mladi osecaju netrpeljivost prema Hrvatima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online