Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.05.2013.
19:46
Srna A

Romi se uz trube okupali za Đurđevdan

Romi iz Republike Srpske jutros rano obavili su obredno đurđevdansko kupanje u reci Sani, kojim se, po verovanju ovog naroda, sa sebe spiraju gresi. Obrednim kupanjem u Sani prijedorski Romi počeli proslavu Đurđevdna.

Romi u koloni došli do Sane u rano jutro
 

Na tradicionali uranak i kupanje u reci Romi su došli u koloni automobila, okićenih zelenilom i cvećem. Desetak najhrabrijih zaplivalo je u vodi čija je temperatura jutros bila samo 15 stepeni Celzijusovih.

Ovaj stari romski običaj u Prijedoru je obnovljen pre devet godina u želji da se sačuva kao deo bogate tradicije romskog naroda. Predsednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević rekao je da se prijedorski Romi za Đurđevdan kupaju na ušću reke Gomjenice u reku Sanu.

Najhrabriji se okupali u hladnoj reci
 


"Bacamo venac od cveća u vodu da sa sebe skinemo grehe koje smo učinili od prošlog Đurđevdana", kazao je Salešević.

Dejan Mašić, jedan je od kupača, koji se na hladnoću vode nije žalio i koji se unazad devet godina redovno kupa u Sani na Đurđevdan. "Običaj je takav. Voda je dobra, toplija nego prošle i pretprošle godine. Očekivali smo kišu, ali ni to nas ne bi sprečilo", dodao je Mašić.

Đurđevdan su svojim obredima proslavili i potkozarski Srbi
 


Sa svojim sugrađanima romske nacionalnosti u Sani je i ove godine zaplivao rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Prijedor Zdravko Suvajac. "Poštujem njihovu tradiciju. Ovo je samo jedan od načina da u dekadi Roma pomognemo Rome", rekao je Suvajac.

U romskom naselju na Đurđevdan je posebno veselo jer se za zajedničkom prazničnom trpezom, na kojoj su obavezni jagnje i prase sa ražnja, okupe stanovnici ovog naselja i slave do kasno u noć. Interesantne i lepe đurđevdanske obrede, koji vuku korene iz paganskih vremena, imaju i potkozarski Srbi.

A ovako se slavilo u Belorusiji
 


U nekim potkozarskim selima meštani se okupljaju oko vodenica. U vodu zahvaćenu pod vodeničkimg točkom stavljaju polsko cveće i njome se umivaju na Đurđevdan. Običaj je da se okupljeni oko seoske vodenice prskaju vodom i žare koprivom radi dobrog zdravlja.

Od leskovih grana prave krsteve koje bacaju u vodu zajedno sa vencima ispletenim od vrbovih grana, a kultna tradicija je i da leskove krsteve zabadaju u polja kako bi žito dobro rodilo, dok se bukovim ili grabovim granama kite kuće.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.05.2013. 20:49
To im je jedino kupanje u celoj godini.
Ponedeljak 06.05.2013. 19:55
Prica se...da je pesma 'djurdjevdan'' nastala kada je pocetak zapevao Srbin, na putu za Hrvatski logor (neznam koji...ima ih puno..a ne mogu sve da ih zapamtim...)
Ponedeljak 06.05.2013. 22:21
Da nam nije brace roma djudjev dan bi davno izumro.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online