Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.06.2013.
19:11
Beta A

"Tvrdoglavi Mladić nije priznavao Karadžića"

Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, penzionisani general Vojske Republike Srpske Bogdan Subotić izjavio je u sredu pred Haškim tribunalom da je optužba da je VRS u julu 1995. počinila genocid nad 7.000 srebreničkih Muslimana "više od 50 odsto prevara".

Radovan Karadžić
 


Subotić je u to vreme bio Karadžićev savetnik, a prethodno glavni inspektor VRS (1993-94) i ministar odbrane RS (1992-93).


"Ne bih mogao reći da je potpuno da je prevara, ali više od 50 odsto jeste prevara... Ja to ne mogu dokazati", rekao je Subotić.


Pre toga, Subotić je, međutim, posvedočio da je, posle zauzimanja Srebrenice, bilo "zločina" i da je general Mladić otišao dalje od onoga što je očekivalo političko vođstvo, odnosno da enklavu stavi pod srpsku kontrolu.


"Ne znam ja... "

"To je ono što se desilo kad je zauzeta Srebrenica... To je on prekršio, dozvolio... Ne znam ja ko je dozvolio da se prave zločini. Vrhovna komanda nije. Da li je to dozvolio Mladić, da li je to dozvolio... ili je Erdemovićeva grupa to sama uradila, plaćenici, to se ne zna i nije još utvrđeno", rekao je Subotić.


Karadžić, kako je svedok kazao, "nije imao nikakve informacije o bilo kakvim zločinima u Srebrenici".


Erdemović, koji je u julu 1995, bio pripadnik 10. diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS, 1996. je priznao da je učestvovao u streljanju zarobljenih Muslimana na farmi Branjevo kod Zvornika. Po optužnici i ranijim presudama, na toj farmi su, 14. jula 1995, srpske snage streljale više od 1.000 Muslimana.


"Svojeglav, ograničen, opsednut... "

Komandanta VRS generala Mladića, svedok je nazvao "netrpeljivim", "svojeglavim", "tvrdoglavim", "ograničenim" i "opsednutim sobom". Slični su, po svedoku, bili i članovi Glavnog štaba VRS. On je kazao i da se nije slagao s načinom na koji je Mladić vodio vojsku.


Između Mladića i njegovog štaba, s jedne, i Karadžića, kao vrhovnog komandanta, s druge strane, vladalo je "veliko nepoverenje", rekao je Subotić. Mladić i vojnici želeli su "vojnu pobedu", a Karadžić i političko vođstvo obustavu rata i "rezultate kroz pregovore".


U pokušaju da "umanji Karadžićeva dostignuća", Mladić mu je poturao "potpuno lažne informacije o svom radu i delovanju". Javno je govorio i da "Karadžić nije njegov vrhovni komandant" i da "ne priznaje njegove odluke", tvrdio je Subotić.
 

Karadžiću danas 68. rođendan

Karadžić, kome je danas 68. rođendan, optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Karadžić je, po svedokovim rečima, u leto 1995. pokušao da smeni Mladića, ali ta odluka nije sprovedena zbog otpora GŠ VRS.


Subotić je negirao da je Karadžić ikada naredio ubistva, proterivanje, pljačku i druge zločine, ni granatiranje Sarajeva. Kao glavni inspektor VRS, kako je kazao, on nikada nije video nikakav dokument da je ta vojska počinila zlodela.


Svedok je tvrdio i da je "Mladić sa Igmana mogao da zauzme Sarajevo", ali da ga je Karadžić u tome sprečio. "Mnogo puta je Karadžić - radi mira i opstanka i Muslimana i Srba i BiH - s vojnog aspekta napravio grešku, a s ljudskog stanovništa je odlično uradio".

POVEZANE VESTI

Sreda 19.06.2013. 19:28
Mladić nije jeb** nikoga na svijetu ni pet para. To jeste tačno. Taj stav nije bio nafuranost ili oholost, već svijest da upravo VRS i đenerala mladića podržava apsolutno sve i jedan Srbin u RS, a političari su nam uglavnom išli na neku stvar i hiljadu puta teške napore upropastili i mnoge žrtve učinili uzaludnim (dok su se lagano bogatili u dubokom zaleđu). Prezirem srpske svjedoke koji svjedoče protiv Srba na nelegalnom, plaćeničkom sudu. To sve treba po kratkom postupku, ali mi je drago što je ovaj spomenuo Igman. Kakva je to pobjeda bila. Ubili smo ih u pojam, nevjerovatno nešto. Alija je već plakao na TV: "ko će sada ćetnike zaustaviti". To je bilo korak do vojničke pobjede..
Sreda 19.06.2013. 22:34
Steta je sto neki pojedinci iz mog naroda jos uvek ne shvataju da se nama i nasoj pravednoj borbi za ocuvanje vekovnih stanista nanosi velika steta izlaskom pred tzv.Haski tribunal. Svrha postojanja ove monstrum-organizacije poznata je danas svim narodima koji su bili sukobljeni u gradjanskom ratu u Jugi. U ovom tekstu sam po ko zna koji put razocaran svedocenjem jednog Srbina, i to ucesnika u odbrani srpstva, jer stiteci jednog, napada drugog Srbina! A nisu to tek bilo koji Srbi, vec oni za cije ce se presude hvatati mnogi po svetu, od sada do vecnosti!
Sreda 19.06.2013. 23:16
Политичари су нужно зло;већина њих је војно неспособна,па како онда замишљају да их прави војници,поготово генерали,у рату безпоговорно слушају!?"Није свачије кроз село певати"...што би рекао наш народ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online