Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.07.2013.
05:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Porodica kao Jugoslavija u malom

Pre 37 godina u Travniku se rodio Vjekoslav Kramer i od malih nogu maštao da jednog dana, kad poraste, postane glumac. Međutim, život je drugačije odlučio i on je postao jedan od najpopularnijih kuvara ovog regiona, a njegova TV emisija na jednoj od bosanskih televiziji - najgledanija.

Vjekoslav Kramer
 


- Vreme brzo prolazi i čini mi se da su se moji klinački snovi brzo i lako raspršili pred gladnim stomakom - šali se ovaj nasmejani kuvar.


Već 10 godina Kramer vodi edukativnu emisiju o kuvanju i pri tom se sjajno zabavlja.


- Moja jedina prednost ili kako neki kažu, magija, jeste u tome što sve u životu radim iz ljubavi i to se oseća. Lakoća života je u praćenju sopstvenih osećanja, a ako ovo uprostimo, onda je još jednostavnije; kad sam ljut - kuvam, kad sam srećan - kuvam, kad sam tužan - opet kuvam i usput eksperimentišem isprobavajući ukuse i prave začine života - kaže dobro raspoloženi Vjeko dok sedimo na jednom novosadskom salašu.

STRUK NA MUKAMA
- Travnik je poznat po dobrom zalogaju, pa sam odmalena imao vrlo stroge kritičare. U mojoj porodici, kao i celoj bližoj i daljoj familiji sa kojima se viđam za praznike, katoličke, pravoslavne ili muslimanske, hrana je izuzetno važna, ako ne i najvažniji deo našeg porodičnog kolorita. Naime, moja porodica je Jugoslavija u malom. Majka mi je Srpkinja i zove se Ana, tata je Hrvat i ime mu je Zlatko, a moja sestra Ivana živi u Minhenu i udata je za Crnogorca. Venčani kumovi mojih roditelja su muslimani. Svi se mnogo volimo i poštujemo. Kad je katolički Uskrs, slavimo ga, pravoslavni, takođe, Božić, jedan i drugi, obavezno sa tradicionalnim kulinarskim receptima koji prate i jednu i drugu svetkovinu, a tu je i Bajram. Kod kumova smo išli na Bajram i Ramazan, pa su tu naši iftari i tako druženja i uživanja u kulinarskim specijalitetima sva tri naroda su sastavni deo mog života od malih nogu - kaže Vjekoslav objašnjavajući da su mešovita porodica prirodno uslovile njegov odnos prema hrani.

Kuvari sveta u Americi: Vjekoslav Kramer
 


- Kad se čulo ukus jednom razigra, potreba za istraživanjem drugih kuhinja, neminovno raste. Pored toliko verskih praznika i bogatih trpeza, strada struk, ali mi ne odustajemo već uprkos višku kilograma nastavljamo da uživamo u hrani. Dakle, jasno je da nisam jak zagovornik zdrave ishrane. Pripadam onim kuvarima, koji smatraju da su sve namirnice neophodne u ishrani i zato ih mora biti na trpezi, a to je već uživanje - kaže smejući se naš sagovornik, dok uz slast tamani prženice i jogurt za doručak.

Muzički čas

- Moj pristup u radu sa srednjoškolcima je sasvim drugačiji od ostalih profesora, posebno kad je reč o praktičnom delu - kuvanju. Na primer, ako radimo marokanska jela, snimim CD sa marokanskom muzikom, napravim takav ambijent i pustim im muziku. Donesem marokanske začine i recepte i onda se svi dobro zabavljamo, a još bolje učimo, odnosno kuvamo - otkriva Vjekoslav.


Slovenski stil

- Leto ću provesti na Islandu, a gde god da putujem, na bilo koji kraj sveta, pokupim što više recepata i pokupujem što više začina karakterističnih za to podneblje, tu državu u kojoj sam. Pa, kad se vratim, recepte dobro pregledam, isprobam, a onda ih dodatno slovenizujem, kako bi ta jela bila što približnija našem podneblju i našem ukusu.

 

Fotografija kao strast

- Moja velika strast je i fotografija. Obožavam kad imam slobodnog vremena, na bilo kom kraju sveta, da dohvatim foto-aparat i da slikam sve što mi uđe u blendu. Moje fotke su pune ljudi, ulica, voća i povrća, slikam i malog nećaka, sestre, rublje koje se suši, decu dok se igraju ili staricu na pijaci - priča Vjekoslav.

- Moja sestra Ivana obožava princes krofne i kad ona dolazi iz Minhena, u kući se priprema prava gozba za nju i zeta. S druge strane, ja sam lud za ružicama i baklavom, a mama i tata vole neke druge poslastice, tako da nikad kraja kaloričnim uživancijama - kaže Vjekoslav.
Od najmlađih godina voleo da gleda šta njegova majka kuva.

RAZVIJANJE KORA
- Imao sam tri i po godine kad je mama otputovala u Cirih na dve nedelje, na neko ispitivanje i probno lečenje migrene. Prvih nekoliko dana jeli smo samo prženice, jer su bile vrhunac tatinog kulinarskog umeća, ali nam je dosadilo i jednog dana sam mu rekao da deca moraju da jedu i supicu - seća se Vjekosav kako je preuzeo kutlaču.


- Zapanjeno sam ga gledao i rekao da je to baš prosto i da ja znam da skuvam supu. Tata mi je primakao stolicu šporetu, napunili smo lonac vodom, sipao sam vegetu, očišćenu i iseckanu šargarepu, zelen, biber, krompir i sve ostale začine i ostavio da kuva na tihoj vatri. Kad se povrće skuvalo, smućkao sam griz i mleko i umesto mamine supe sa noklicama, skuvao sam krem supu. Ona je do današnjeg dana ostala moj tajni specijalitet, koji u porodici svi volimo.


Posle je njegova baka po majci Vojka, koja je živela na selu, koristila svaku priliku da ga nauči nekom novom kulinarskom umeću.


- Sa nepunih šest godina sam naučio da mesim testo i razvijam kore za pitu, a onda se baka Nada, tatina mama, osetila izopštenom, pa me je brže-bolje ona naučila da spremam sladoled. I tako je to išlo u nedogled - priča veselo Vjekoslav.


- Život mi je bio olakšan jer nisam lutao i posle osnovne sam upisao srednju kuvarsku, zatim višu kuvarsku školu, a docnije sam položio i majstorski ispit, pa povremeno radim i kao profesor na višoj školi, ali i u marketingu Mek Donaldsa i na televiziji. Sve u svemu ja sam jedan od retkih srećnika iz mog okruženja koji radi posao u kome uživa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online