Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.03.2010.
18:05
Srna A

Ganić ipak uhapšen u Londonu

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić uhapšen je danas u Londonu na osnovu inicijalnog zahteva Srbije za njegovo hapšenje, potvrđeno je Srni u Ambasadi Velike Bitanije u BiH.

Dug je put do izručenja Srbiji: Ejup Ganić

Portparol Ambasade Velike Britanije u BiH Biljana Ristović rekla je da će Ganić biti izveden pred Osnovni sud gde će mu biti predočeni navodi koji mu se stavljaju na teret.

Ona je istakla de će se Ganić pred Sudom izjasniti o navodima koji mu se stavljaju na teret, i da li se slaže sa izručenjem, nakon čega će Sud doneti odluku da li da odredi njegovo puštanje uz kauciju.

Srbija tereti Ganića za učešće u ubistvu vojnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

"Ganić je privremeno zadržan na aerodromu u Londonu, prilikom namere da napusti Veliku Britaniju, na osnovu srpske poternice i biće predat sudu koji će doneti prvostepenu odluku o daljem postupanju", rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.


Prema njegovim rečima, Ganiću je privremeno oduzet pasoš do odluke drugostepenog organa.

Ganić je u petak, 26. februara, bio zadržan na aerodromu u Londonu, ali je ubrzo i pušten.

On je tada demantovao tvrdnje da je zadržan po Interpolovoj poternici iz Srbije, navodeći da je na aerodromu čekao prtljag.

"Ministartvo pravde će nadležnim organima Velike Britanije ujutru uputiti molbu za ekstradicju Ganića Srbiji", najavila je ministarka pravde Srbije Snežana Malović.


Ona je precizirala da je londonski Interpol o Ganićevom hapšenju obavestio Interpol Srbije.

Srbija traži Ganića i Kljujića

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.


Prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da hapšenje bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića predstavlja "suđenje otporu agresiji koja je izvršena na BiH".

Silajdžić je rekao da hapšenje Ganića nije prvi pokušaj relativizovanja i izjednačavanja u ratu sukobljenih strana, ali da će se boriti protiv takvih pokušaja.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je samo jaka i pravedna država u stanju da pomogne svojim građanima i zaštititi ih.

"Siguran sam da većina želi upravo takvu državu, a želim verovati da ćemo je jednoga dana, nadam se što skorije, i imati", rekao je Komšić.

On je dodao da je neophodno vratiti poverenje među ljudima, te prepoznati ono što je zajedničko, vredno i ljudsko.

"Jedino tako ćemo svakom ponaosob uspeti da vratimo dostojanstvo i ponos, ono što nas čini dobrim ljudima", rekao je Komšić.

Radmanović: Svako mora da odgovara za ratne zločine

 

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da slučaju hapšenja Ganića treba pristupiti u smislu izvršavanja pravde, ali da se i u ovom, kao i nekim ranijim slučajevima, "cela stvar, nažalost, pokušava preneti na teren politike".

 

"Ovo hapšenje pokazuje da međunarodni sistem saradnje policijskih i pravosudnih organa u Evropi funkcioniše i da je reč o pravosudnim standardima od kojih niko ne može biti izuzet ili zaštićen", naglasio je Radmanović.

 

Iz Radmanovićevog kabineta Srni je saopšteno da stav kabineta o osumnjičenima za ratne zločine nije promenjen.

 

"Bez obzira o kome je reč i kom narodu pripadaju, ta lica moraju odgovarati za to pred nadležnim pravosudnim organim i institucijama", preneo je Radmanovićev stav savetnik za odnose sa javnošću srpskog člana Predsedništva BiH Đorđe Latinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online