Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 06.10.2013.
12:21
Dnevni avaz A

Uzeli godišnji odmor da bi bili Bošnjaci

Brojni Bošnjaci iz banjalučkog naselja Vrbanja pristigli su iz dijaspore u svoje predratne domove kako bi obavili dužnost i učestvovali u popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Plakat koji poziva muslimane u BiH da budu Bošnjaci
 

"Mislim da u ovom trenutku u Vrbanji nema nijedne kuće u koju nisu došli vlasnici iz dijaspore. Vidi se da smo svi svesni važnosti popisa. Pre svega, zar ne treba da se zna koliko stanovnika ima ova zemlja", rekao je za "Dnevni avaz"  Nazif Turčinović.


Turčinović je devedesetih otišao u inostranstvo, a sada kao penzioner može bez problema da dođe u BiH ako je potrebno. Ponosan je i na 12 članova svog domaćinstva, koji će, takođe, dočekati popisivače.


Nedžib Vehabović je iz jedne od najstarijih porodica u Vrbanji, a živi i radi u Malmeu, gde je i predsednik je Udruženja Vrbanjaca u tom gradu. "Supruga Seida i ja imamo ćerku i sina koji žive u Danskoj i Švedskoj. Njih ću ja popisati, imam njihove matične brojeve, ćerka ima i pasoš BiH. Mi smo uzeli godišnji odmor od dve nedelje samo zbog popisa", kaže Vehabović.


On kaže da u Malmeu živi oko 800 meštana ovog banjalučkog naselja. Lično se potrudio da u okviru Udruženja, a i šire, apeluje na Bošnjake u dijaspori i ukaže im na važnost odazivanja popisu stanovništva u BiH.
 

"Nemam baš precizan podatak o tome koliko ih je stiglo u Vrbanju zbog popisa, ali sa sigurnošću mogu reći da ih je mnogo. Samo u mojoj najužoj porodici, osim mene i supruge, treba da dođu još dvojica braće iz inostranstva, a ništa drugačije nije ni kod ostalih. Željno iščekujem popisivače i vrlo sam svestan vlastitog identiteta. Bošnjak sam, islamske veroispovijesti i govorim i pišem bosanski jezik", kaže Vehabović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.10.2013. 12:36
Tragično je kad moraš narod podsjećati ovakvim natpisima, što samo dokazuje vještačku nacionalnost i jezik.
Nedelja 06.10.2013. 13:45
vera - islam prihvatam to stoji nacija - bosjnak - ne prihvatam ta nacija NE POSTOJI jezik bosanski - ne prihvatam taj jezik NE POSTOJI da bih priznao "bosanki" jezik morao bi da bude meni nepoznat , da ga neznam i ne razumem kada ga "bosanac"koristi takodje i nacija "bosanac" jer to je samo geografski pojam u srednjem veku postojala je bosanska drzava ali to je bila srbska drzava.TVRDKO prvi je bio dusanov sestric-srbin!"bosanski"grb (ljiljani)srbski simbol. u srbskom jeziku postoje samo dijalekti - ekavski jekavski iekavski ikavski. DOSTA VISHE KRADJE ako imate iole gram pameti prizovite se niko vam ne brani veru nego budite ono sto jeste, a ne ono sto vam englez kaze ...
Nedelja 06.10.2013. 13:25
Јадни су они кад стално морају да потенцирају и да воде силну кампању о томе шта су,ко су и којим језиком говоре.Мора ваљда неко да им каже,пошто сами очигледно не знају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online