Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 02.11.2013.
14:07
R. TASIĆ - Vesti A

Novo lice Andrićeve ćuprije

Konačno je došao red da stabilnije noge i novo lice dobije ćuprija na Drini u Višegradu, čudesna građevina turskog neimara Kodže Mimara Sinana, zadužbina vezira Mehmed-paše Sokolovića, "koji je tri cara dvorio" i gonjen "crnom prugom koja mu je probadala grudi", kao dug zavičaju, sagradio ovaj prelaz na zelenookoj i nemirnoj reci.

Razmilili se radnici ispod lukova mosta
 

Oko "mosta kome ravna nema", kao pre 436 godina na obalama Drine nikle su nove skele, razmileli se radnici i poslovođe, začuo se bat klesarskog čekića, u vazduhu zaigrala prašina od sedre a reka promenila tok i preusmerena na ka jednoj obali.
 

Stubovi dva puta minirani

Na ovu prelepu građevinu "okačenu između zelene vode i plavog neba" kako kaže pesnik, nadnosilo se i zlo od ljudske ruke pa su pojedini stubovi mosta minirani 1914. i 1943. godine.
Opština Višegrad i Zavod za zaštitu kulturno - istorijskih spomenika Republike Srpske su preko ćuprije zabranili saobraćaj a ona je 27. juna 2007. godine stavljena na Uneskovu listu zaštićenih spomenika svetske kulture.

Samo sada umesto kao na nekad drvenih konstukcija, splavova od borovine, bukovih talpi, konopaca od kučine, konjskih i volovskih zaprega koje su vukle kamen - sedru iz majdana u Višegradskoj banji, zabrujale su moćne građevinske mašine koje su se zarile u korito reke, do dna, pored stubova drevne građevine da je spasavaju od propadanja.


Obolela lepotica na Drini, načinjena da preko nje prolaze volovska kola, vojske i lakši tereti, a iskorištena kasnije za teškaše kamione, autobuse i "specijalne" terete, pa i topove i tenkove, vapila je godinama za pomoć.


I pomoć je stigla kada se turska razvojna agencija Tika javila, da uz savete najpoznatijih savremenih stručnjaka za kamene mostove iz doba otomanske vladavine, rekonstuiše ćupriju i vrati joj pređašnji izgled.
 

Spas od propadanja: Radovi na ćupriji

Stručnjaci turske firme ER BU su prvo pregradili, akumulacionim jezerima HE "Bajina Bašta" i "Višegrad" već ukroćenu reku, da bi sanirali stubove starog mosta, najedene vodom, i pokleknule pod teškim teretom.


Inženjer ove firme Bajir Nevrov kaže da su temelji stubova injektirani istom masom od koje su pravljeni, mlevenom sedrom i krečom.
 

Radovi u punom jeku

- Zatim smo pristupili učvršćivanju podloge oko stubova ćuprije nanošenjem ogromnih količina kamena na dvadesetak metara uzvodno i nizvodno od mosta što će mu dati dodatnu stabilnost i sprečiti potkopavanje temelja - kaže Nevrov.


U toku radova od nanosa mulja i šljunka otkriven je i deo "rampe" stare građevine na levoj obali Drine koji je rekonstuisan onako kako je i izgledao. Uređena su i tri luka na "rampi" na Osojničkom potoku a otkopan je i zid od sedre na desnoj obali reke ispod platoa gde se nalazi znak krajputaš Ivi Andriću.
 

Drveni šipovi

Pojedini stubovi ćuprije i danas leže na drvenim šipovima pobodenim u zemlju koji smanjuju vibracije na građevini. Stručnjaci Gesonde su, prilikom istraživanja, izvadili komadiće drveta, koji se na vazduhu pretvorio u prah ali je u vodi skoro večno.
Drvene grede su postavljene i oko stubova mosta u obliku mozaika i bile su vidljive kad se delimično isušilo korito reke.

Pod pritiskom vodom su isprani i očišćeni svi kameni blokovi na Ćupriji i ponovo se postavljaju fuge između njih, jer su oni, da bi bili čvršće povezani, rukama starih majstora vezani železnim klanfama zalivenih na krajevima olovom.


Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković kaže da je za ovu građevinsku sezonu ostalo da se još promeni kocka na kolovozu ćuprije koju će zameniti turska kaldrma.
- Neimari će se još dve godine zadržati na rekonstrukciji i sanaciji ćuprije koja će onda zablistati starim sjajem i biti i dalje simbol ovog grada na obalama Drine i Rzava", kaže Mišković dodajući da će i ovaj poduhvat doprineti većoj turističkoj ponudi Višegrada.
 

Pune ruke posla za kamenorezce
 

Vlada Turske obezbedila je pet miliona evra za ovaj projekat a projektnu dokumentaciju i izmeštanje dosadašnjih instalacija sa mosta obezbedila je opština Višegrad. Pravo je čudo da je most na 11 vitkih lukova i dosad odolevao naletima plahovite Drine. Njegova konstrukcija izdržala je stogodišnje poplave 1664. i 1896. godine kada je vodostaj bio 1,5 metara iznad ograde ćuprije.

POVEZANE VESTI

Subota 02.11.2013. 14:38
Masonski simboli u romanu "NA Drini ćuprija", "Prokletoj avliji" i pripovjetci "Most na Žepi". Tajna u preciznosti u izradi kamena za zidarstvo, baš kao na slici gore.
Subota 02.11.2013. 20:21
Da je Бајо Ненадић znao prije 436 g. da ga necete zvati mostom ne bi ni dao da se sagradi. Nas ktitor, nasi radnici, nas kamen, nas most, nase ime. Ni onaj Zemun-Borca se nece zvati Qiáo ne Dunavu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online