Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 14.11.2013.
20:50
Nezavisne novine A

BiH: Kupili superbrze vozove, a nemaju pruge

Bosna i Hercegovina je od Španije za 67,5 miliona evra kupila devet vozova koji mogu da dostignu brzinu od 240 kilometara na sat, ali za osam godina nisu prevezli nijednog putnika, jer su suviše brzi za železničke pruge u BiH, stare 60 godina. To je kao da kupite devet "Ferarija", a nemate asfaltirane puteva gde bi mogli da ih vozite, rekao je Samir Kadrić iz Železnica Federacije BiH.

Stoje na sporednom koloseku i trunu već osam godina (Foto: Ilustracija)
 

Vozovi su predstavljali sjajan primer ponovnog rođenja BiH posle rata vođenog od 1992. do 1995. godine, ali se, od kada su stigli iz španske fabrike Talgo, nalaze na sporednom koloseku u Sarajevu. Istovremeno se putnici voze u železničkim kompozicijama starim 40 godina maksimalnom brzinom od 70 kilometara na sat i kroz porez otplaćuju kredite za kupovinu super brzih španskih vozova.

Prema Kadrićevim rečima, pokazalo se da je kupovina bila greška. Ne samo da su pruge suviše stare, već nema ni novca za održavanje vozova, koji propadaju. Pre rata se u BiH vozom putovalo brže nego danas, uz gušći vozni red. Železnice su tokom rata pretrpele štetu veću od milijardu evra, a u obnovu je uložena samo trećina te sume.

Republika Srpska i Federacija BiH odvojeno upravljaju železničkom mrežom na svojim teritorijama. Kada kompozicije prelaze sa teritorije jednog entiteta na područje drugog menjaju se lokomotive, kao i osoblje, što dodatno doprinosi usporavanju vozova.

Železnica Federacije BiH je podeljena na sektore zadužene za vozove i za pruge, što ukazuje na razlog zašto postoje nove železničke kompozicije, ali ne i šine. Sektor zadužen za vozove je kupio super brze španske kompozicije, nadajući se da će to pratiti deo zadužen za infrastrukturu, ali Vlada Federacije BiH nije obezbedila 300 miliona evra neophodnih za ulaganje u nove pruge.

Obavljena unapređenja su samo zakomplikovala situaciju – pruge na nekim područjima odgovaraju standardima Evropske unije, dok se na drugim koristi oprema stara 140 godina, kao što su fenjeri. Niko zbog lošeg upravljanja nije pozvan na odgovornost.

Železnice Federacije BiH se nadaju da će devet vozova Talgo moći da iznajme Turskoj, da se sami isplate.

Četvrtak 14.11.2013. 20:57
У наведеној купопродају се неко дебело уградио, ово није ништа непознато и код нас има доста сличних испада. Политичари су безосећајни, ментално оперисани дебили који имају само један циљ, зарад личног интереса уништити све пред собом, продати државу, народ и душу.
Četvrtak 14.11.2013. 22:04
kako se izborit protiv ove teske mafije?
Četvrtak 14.11.2013. 23:42
Време је за кинеску демократију-метак у потиљак.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online