Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.11.2013.
06:49
Beta A

EU: BiH je u zabrinjavajućem zastoju

Šefovi diplomatija Evropske unije zaključili su u Briselu da je Bosna i Hercegovina u "zabrinjavajućem zastoju" u reformama i preustrojstvu državnih struktura što koči njeno približavanje EU i što je primoralo Evropsku komisiju da Bosni obustavi EU pomoć od 47 miliona evra.

Ministri inostranih poslova EU zatražili su od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i evropskog komesara Štefana Filea da ulože nove napore da se politički vođi u BiH uvere u potrebu dogovora koji otvara put u Evropu.

Evropa ''zavrnula slavinu'' Bosni i Hercegovini

To su agenciji Beta preneli zvaničnici koji su prisustvovali zasedanju, na kojem su ministri EU od komesara Filea dobili najnovija objašnjenja razvoja u BiH i upozorili da je ključno važno da BiH u svoje zakone unese odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Šefovi diplomatija EU su u drugoj raspravi o BiH za poslednjih mesec dana naglasili da se "Bosni ne zatvaraju vrata Unije", ali je u krugovima zasedanja ukazano na činjenicu da su recimo Austrija i još neke članice EU vrlo zabrinute zbog stanja u Bosni.

Zato je privukla pažnju i Tviter poruka austrijskog ambasadora u Političko-bezbednosnom odboru EU Aksela Maršika, koji je naveo da iz rasprave na zasedanju šefova diplomatija EU o Bosni proizilazi da "ako ne bude napretka naročito u izbornoj reformi, Evropska unija može izgubiti interes i moraće da preispita svoju sadašnju politiku prema toj zemlji".

To se poklopilo i sa upozorenjem pomoćnice američkog državnog sekretara za Evropu Viktorije Nuland koje je uputila ovih dana, da ukoliko vođi u BiH "budu i dalje blokirali put te zemlje ka EU i članstvu u NATO, međunarodni partneri Bosne, uključujući SAD, moraju preispitati svoj pristup". Visoka zvaničnica Vašingtona je ocenila da je "odavno kucnuo čas" da politički vođi u Bosni i Hercegovini postignu dogovor o izgradnji "moderne, ujedinjene nacije".

Zvaničnici koji se u Evropskoj komisiji bave proširivanjem, preneli su Beti da je "ipak, teško očekivati neko brzo i naglo isključivanje BiH iz pridruživanja EU, ali velika zabrinutost postoji". Ministri inostranih poslova EU su takođe u oktobru u posebnom saopštenju poručili da su politički vođi u BiH ti koji moraju da nađu rešenje za pitanja ljudskih prava, izbornog zakona i stvaranja "koordinacionog mehanizma" za saradnju s EU u ravni centralne države.

U raspravi ministara je ukazano na to da bi se primenom presude u slučaju "Sejdić-Finci" postigla ravnopravnost svih građana kad je reč o pravu da budu izabrani u trojno Predsedništvo i gornji dom parlamenta BiH, a to bi bitno pomoglo i da se dopuni izborni zakon te zemlje, imajući u vidu parlamentarne izbore u BiH koji će biti održani u oktobru iduće godine.

Evropska komisija je nedavno političkim vođima u BiH predočila da bi se time ispoštovala ravnopravnost svih građana i da svako, bez obzira na etničku pripadnost, može biti biran u Predsedništvo i Dom naroda. Prema načelima dogovora, koje su u oktobru potpisali politički prvaci BiH, Predsedništvo BiH bi se sastojalo od tri neposredno izabrana člana: dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske.

A, obezbedilo bi se da u Federaciji BiH posledica izbora ne bude preglasavanje jednog konstitutivnog naroda, na šta su se dosad žalili Hrvati, a što je važno za uredno održavanje opštih izbora u BiH 2014.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online