Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.03.2010.
12:55
Tanjug A

SAD: Hrvatska ne poštuje prava Srba

Zaostaci u rešavanju sudskih predmeta, neefikasno procesuiranje ratnih zločina, kašnjenje u povratku imovine verskih zajednica, problemi s kojima se suočavaju srpski povratnici i diskriminacija Srba i Roma najveći su problemi Hrvatske, ističe se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu.

U američkom Stejt dipartmentu je procenjeno da Hrvati ne rade puno na demokratizaciji zemlje i uvođenju manjina u sve tokove života
 

U izveštaju za 2009. godinu, koji je objavljen u četvrtak uveče, ističu se problemi s prebivalištem za srpske izbeglice koji nemaju hrvatsko državljanstvo, kao i da vlada vrlo sporo sprovodi program rešavanja zahteva osoba, uglavnom Srba, koji su imali stanarsko pravo u društvenim stanovima pre rata, ali su ga izgubili tokom rata, za šta se navode podaci o 13.695 tih zahteva, od čega 4.576 u gradovima.

Glavaš primer lošeg rada tužilaštva

Veliki problem je neefikasno procesuiranje nekih domaćih ratnih zločina, ali se u izveštaju ističe da tužilaštva u Hrvatskoj rade reviziju svih takvih suđenja koja su u toku i presuda u odsustvu. Navodi se primer Branimira Glavaša koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog utvrđene odgovornosti za ubistvo srpskih civila u Osijeku i njegovo izbegavanje kazne bekstvom u BiH, dok istovremeno službeno ostaje poslanik, prima platu i druge beneficije sve dok presuda ne bude pravosnažna.

Srbi su i dalje diskriminisani na više područja uključujući izvršenje pravde, zapošljavanje i stanovanje, a u ratom pogođenim područjima i dalje su subjekt društvenog uznemiravanja i diskriminacije, pri čemu lokalne vlasti često odbijaju da zaposle kvalifikovane Srbe, čak i ako se nijedan Hrvat ne javi na konkurs.

Sedam godina posle donošenja Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, vlasti nisu sprovele propis o razmernom zapošljavanju manjina u javnom sektoru, a one čine najmanje 15 odsto stanovništva, ističe se u izveštaju.

S druge strane, ističe se da prošle godine nije bilo nasilja nad srpskim povratnicima u većini krajeva Hrvatske, osim okoline Zadra i Šibenika, dovršetak procesa vraćanja srpskih kuća i njihove obnove.

Mešanje u rad medija, maltretiranje žena i homoseksualaca

Izveštaj ukazuje na problem nastavka određenog uticaja vlade na medije i na povećanje pritiska komercijalnih interesa, kao i da se vlasnici medija i dalje mešaju u uređivačku politiku. U izveštaju se kao problemi pominju i nasilje prema ženama i diskriminacija prema homoseksualcima i obolelima od HIV/AIDS-a. Da ne bude sve baš crno, u izveštaju se naročito ističe široki društveni angažman hrvatske vlade na suzbijanju korupcije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online