Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 21.11.2013.
05:43
D. Lj. Joksić - Vesti A

Sveta gora i masoni

Stara skopska čaršija, koja se do 1935. godine zvala Turska čaršija, jedna je od najvećih na Balkanu. Još od 12. veka ona je bila trgovački centar, a od 15. veka svedoči o vekovnoj osmanlijskoj vlasti na ovim prostorima, brojnim zanatima koji se još uvek mogu sresti u čaršiji, kao i velikom broju ćevapdžinica, kafanica i čajdžinica, ona je mesto koje pored lokalnog življa rado posećuju i stranci.

Ilija Trajkovski sa diplomom velikog majstora Makedonskog masonskog hrama
 

U sredini jedne od tesnih uličica krcate brojnim zlatarskim radnjama, od sjaja plemenitih metala jedva se primećuje mali šeširdžijski dućan. Stari izlog sa kapama, šeširima, beretkama, kačketima ni po čemu ne ukazuje da je ovaj dućan različit od mnogih drugih u čaršiji.

Carska zadužbina

Esfigmen, jedan od 20 samostalnih svetogorskih manastira, nalazi se na severoistočnoj obali Atosa, u blizini Hilandara. Osnovali su ga u 5. veku imperator Teodosije i njegova sestra Pulherija, mada se u pisanim dokumentima prvi put pominje tek 998. godine. Više puta je pljačkan i paljen, ali je monaški život u njemu obnovljen 1705. godine i od tada nije prekidan. Uz po jednog Bugarina, Rusa, Albanca i dvojicu Srba, većinu današnjeg esfigmenskog bratstva čine Grci.

Tek kada zakoračite u njega, shvatate da niste ušli samo u šeširdžijsku radnju, već i u neki drugi, tajnoviti svet. Na zidu, tavanu, policama uredno poređani neobični predmeti, sa još čudnijim simbolima. Tu je i oklop srednjovekovnog viteza koji u rukama drži mačeve, kao da čuva stražu zbog vekovne tajne.

Na zidu crvena tapiserija sa slovima nekog drevnog, nepoznatog pisma, sa simbolima u obliku ptica, merdevina, brojeva, ljudskih kostiju i mrtvačke glave. U sredini je i veliki krst obavijen vencem od trnja, a na centralnom i najvišem mestu u dućanu, u pozlaćenom ramu, nalazi se pentagram okružen čudnim, nepoznatim znakovima.


- Da bi to shvatio, mesecima bi trebalo da ti pričam. To su kodovi masona koje malo ko zna da pročita i protumači njihove poruke - kaže vlasnik neobičnog šeširdžijskog dućana Ilija Trajkovski.

Kodovi za atentate

Reč po reč i postaje vam jasno da šeširdžija nije samo zanatlija, već i član neke masonske lože. Vadi vizit kartu, na kojoj piše "veliki majstor, Makedonski masonski hram.
 

Stara skopska čaršija
 

- Mi nemamo veza sa Velikom masonskom ložom Makedonije. Ovo je najstarije masonsko udruženje, odnosno bratstvo na Balkanu. Mi postojimo od 1337. godine, a do 2007. godine, kada smo razotkriveni, radilo je u tajnosti. Najčešće nas nazivaju "sveti starci", a neki i "svetogorsko bratstvo". Ja sam najmlađi iz te grupe - kaže veliki majstor, šeširdžija Ilija Trajkovski i objašnjava da je njihovo masonsko bratstvo najekstremnije i isključivo pravoslavno hriščansko.
 

Slobodni zidar

- Naše bratstvo je bilo tajno sve do 2007. godine. Tada je o nama progovorio Živko Gruevski, profesor Amerikan koledža, osnivač bivšeg Makedonskog aviotransporta i nekadašnji gazda propale kompanije Jukan. On nije mason nego slobodan zidar, a to je druga grupa masona - kaže Trajkovski.

- Po pravilu, naš znak je pravoslavlje ili smrt. U naše redove se primaju samo muškarci, pravoslavni hrišćani - kaže Trajkovski, koji je masonsku obuku prošao u jednom manastiru na Svetoj gori gde je i dobio titulu velikog majstora. Tvrdi da samo on i još dvoje ljudi u svetu shvataju značenje takozvane sigme, kodiranih masonskih znakova.


- Preko ovog krsta, preko ovih slova se vrše atentati. Po tim kodovima se razume ko treba da bude uklonjen - kaže majstor pokazujući na kombinaciju crnih simbola postavljenih na crvenoj osnovi. Ti isti simboli, dodaje, nalaze se i na makedonskim novčanicama, biometrijskim ličnim kartama, kreditnim karticama, ali i na nedavno izgrađenim objektima u okviru projekta Skoplje 2014. Otkriva da u Makedoniji ima oko 200 masona, od kojih su samo četvorica u vrhu hijerarhije.

Podzemni hram

Šeširdžijska radnja sa obeležjima tajnog masonskog bratstva
 

Ilija kaže da se sreću isključivo u petak uveče i da o važnim temama raspravljaju do ranih jutarnjih sati. Sastaju se tajno u staroj skopskoj čaršiji. To je kuća, samo tri koraka udaljena od njegove šeširdžijske radnje. Fasada tajnog masonskog skrovišta je u raspadanju, istrulile drvene roletne spuštene preko izloga, prozori zatamnjeni i pokriveni paučinom, a na vratima zarđao katanac. Tu je nekada bio šnajder ženske odeće Vesa.
 

Vizit karta i simboli

Razgovor prekida Toni Nikušev, vlasnik rafinerije za plemenite metale. Njega nisu interesovali šeširi, beretke, kačketi ili kape, već znanje majstora Makedonskog masonskog hrama. I sam je mason, ali nižeg ranga, pa je tražio savet kako da na svojoj biznis vizit kartici oblikuje znak. Trajkovski mu je nadugo i naširoko objašnjavao kako on treba da izgleda, a usput pokazivao i primere simbola njihovog masonskog bratstva.

Ništa ne ukazuje da se u toj oronuloj zgradi održavaju tajanstveni susreti. Majstor Ilija, međutim, tvrdi da je ispucala stara fasada kuće samo maska i da se pravi ulaz nalazi sa druge strane, kod Bezistena. Tajnovito objašnjava da se prave prostorije nalaze pod zemljom i da tamo niko, osim članova bratstva ne sme da uđe. Kaže da je lokacija posebno obeležena, pa pokazuje šahtove na kaldrmi.

Naglašava da su postavljeni prema kodovima koje malo ko može da prepozna. Pokazuje prema fasadi susednog dućana, zlatare, na kojoj se jedva primetno nalaze reljefne strelice okrenute ka navodnom tajnom okupljalištu masona. Diže pogled i prema džamijama, tvrdeći da ako se gleda iz vazduha, i ukoliko se povuče linija prema njihovom, masonskom rasporedu, ona će ih dovesti do kuće sa starom fasadom ispod koje se sastaju.


Majstor u pravljenju šešira, kapa, beretki i kačketa ili Veliki majstor Makedonskog masonskog hrama, Ilija Trajkovski izuzetno je načitan čovek odličnog pamćenja. Ima široko poznavanje iz istorije, religije, politike, geografije, ali njegova priča nije sasvim jasna. Pominje tajno društvo masona, Svete starce, Svetogorsko bratstvo, njihov znak "pravoslavlje ili smrt", ali ne ulazi u detalje.

Oronula kuća gde se sastaju masoni

Sve to podseća na monaški red zilota iz manastira Esfigmen na Svetoj gori. Prvi put se o njima čulo u našoj javnosti kada su početkom 2003. godine digli glas protiv odnosa između pravoslavne i rimokatoličke crkve, optužujući patrijarha vaseljenskog Vartolomeja za jeres i izdaju pravoslavlja zbog pokušaja da popravi odnose sa Vatikanom.


Oni su izjavljivali da će u svojim molitvama početi da pominju vaseljenskog patrijarha Vartolomeja tek onda kad on uspostavi onakvu situaciju u crkvi, koja je postojala u Grčkoj 1924. godine, pre uvođenja gregorijanskog kalendara, i kada javno izjavi da nije u masonskim ložama.


Više od stotinu konzervativnih pravoslavnih grčkih monaha tada je odbilo da po nalogu patrijarha napusti manastir Esfigmen, tako što su se zabarikadirali u prostorije manastira. Kada se grčka policija spremala da blokira Esfigmen, na zidu su okačili transparent sa natpisom "pravoslavlje ili smrt".

Četvrtak 21.11.2013. 12:14
Masoni su danas kmetovi sionizma. Kada sam bio na Oplencu, u Crkvi Sv, Đorđa, zbog radoznalosti bacio sam pogled u Oltar. Video sam nacrtan "oko proviđenja " simbol masona !!!!!
Četvrtak 21.11.2013. 08:31
"- Po pravilu, naš znak je pravoslavlje ili smrt. U naše redove se primaju samo muškarci, pravoslavni hrišćani - kaže Trajkovski, koji je masonsku obuku prošao u jednom manastiru na Svetoj gori gde je i dobio titulu velikog majstora. " ?? - како ли ће задрти "верници" да објасне ово, живо ме интересује ?
Četvrtak 21.11.2013. 14:15
....." On nije mason nego slobodan zidar",....ŠTA MU SAD PA OVO ZNAČI? ZAR TO NIJE JEDNO ISTO???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online