Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.12.2013.
07:05
Beta A

Hrvati danas odlučuju da li je brak zajednice muškarca i žene

Građani Hrvatske danas će na referendumu odlučiti o ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Izjašnjavanje o ustavnom definisanju braka inicirala je izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka, među kojima i najveće opozicione Hrvatske demokratske zajednice.

Hrvati odlučuju da li je brak isključivo zajednica muškarca i žene, ili...

Oni žele da unapred onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica, iako se u Hrvatskoj od 2003. istopolnim zajednicama priznaje status "neregistrovane kohabitacije". Vlada levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) najavljuje, međutim, skore zakonske odredbe o registrovanom partnerstvu.

U Hrvatskoj je Porodičnim zakonom brak utvrđen kao "zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca". Protivnici referenduma, okupljeni u kampanji "Glasaj protiv", ukazuju da je cilj referenduma nastavak šikaniranja i diksriminacije već
obespravljene društvene grupe.

Uz gej i lezbijska udruženja, kampanju "Glasaj protiv" podržali su aktivisti za zaštitu ljudskih prava, ugledni književnici, novinari, glumci i muzičari, ali i hokejaši zagrebačkog Medveščaka koji su snimili video spotove podrške "različitostima".

Protiv ustavnog definisanja braka kao životne zajednice muškarca i žene izjasnili su se predstavnici vladajuće koalicije levog centra, među njima predsednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i šefica diplomatije Vesna Pusić. Hrvatski sociolog i politikolog Dražen Lalić smatra da je referendum, koji će građane koštati 48 miliona kuna (6,3 miliona evra), velika politička manipulacija kojom desne političke snage pripremaju teren za povratak na vlast.

"Hrvatska je vrlo ambivalentna i kriza pogoduje konzervativnosti, a desni pripremaju (kroz referendum) povratak na vlast", ocenio je Lalić za agenciju Beta. Prema njegovom mišljenju, vlast je pogrešila što se uključila u referendumsku kampanju, jer smatra da se izlaskom na referendum daje legitmitet onima koji "politički love u mutnom".

Nedeljni referendum je treće izjašnjavanje građana na nacionalnom nivou od samostalnosti, ali prvo koje su inicirali građani. Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača koji će na 6.700 glasačkih mesta u zemlji i inostranstvu moći da se izjasne jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice
muškarca i žene.

Sabor je većinom glasova raspisao referendum na osnovu više od 700.000 potpisa građana koje je skupila inicijativa "U ime obitelji". Državna izborna komisija najavila je da će nezvanične rezultate početi da objavljuje sutra posle 20.00. Biračka mesta biće otvorena od 7.00 do 19.00.

U Hrvatskoj od 2010. ne postoji odredba da je za uspeh referenduma potrebno da na birališta izađe više od 50 odsto upisanih birača, tako da će odluku ustavnoj definiciji braka doneti većina izašlih. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.12.2013. 11:01
Srbi katolici tzv Hrvati odlucuju o necemu sto je vec odavno odluceno: Da li im je cirilica izvorno pismo i da li su gejevi. Odgovor na prvo pitanje je 'da', na drugo 'ne'. Srbi katolici tzv Hrvati nisu gejevi nego teske pedercine. I naravno otpadnici od Srpstva i najveca bruka Srpskog naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online