Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 21.12.2013.
09:42
rts.rs A

Janjičar vodi u Siriju

Finansijeri odlaska na sirijsko ratište stalno kruže između Sirije, Švajcarske i BiH, piše sarajevski Dnevni avaz. Kao posrednici najčešće se pominju Sead Jusić Janjičar i Mensur Hasanović. Prema pisanju sarajevskog lista, veruje se da Janjičar stoji iz odlaska mladog muslima sa ženom i dvoje dece na ratište u Siriji.

Foto: Arhiva
 

Odlazak mladića iz BiH na ratište u Siriji finansira se iz nekoliko centara o kojima se u javnosti malo zna. Finansijske transakcije obavljaju se na nekoliko "ruta", pomoću pojedinaca koji su posrednici između finansijera i vrbovanih mladića.

Pročitajte sve što smo pisali o vehabijama OVDE

Sarajevski Dnevni avaz piše da se kao posrednici najčešće pominju Sead Jusić Janjičar i Mensur Hasanović, koji redovno operišu na relaciji Sirija-Švajcarska-BiH.

Jusić i Hasanović, s prijavljenim mestom boravišta u Lozani, navodno su uključeni u finansiranje odlazaka mladića iz BiH u Siriju.

Oni su se za vreme rata borili na području Konjević Polja kod Zvornika, a tokom 1996. i 1997. godine ilegalno su napustili BiH i otišli u Švajcarsku. Bosanskohercegovačka dijaspora u Lozani čula je za njih da su vehabije, ali o njima malo zna, osim da zvanično ništa ne rade a da imaju novca.

U Siriju sa ženom i dve ćerke

Još dobrovoljaca

Nedavno je sarajevski list pisao o smrti Bilala Berbića (20), Hajrudinovog sina, kojeg je otac, navodno, oterao u rat u Siriju, gde je poginuo pre dva i po meseca. U međuvremenu, iz Krajine je u rat otišao još jedan mladić, Suad Šabić (23), iz sela nadomak Velike Kladuše - pre nekoliko dana javio se ocu Rifetu preko interneta. "Rekao mi je da je u jednom vojnom kampu na obuci", rekao je Avazu Rifet Šabić (50), koji nerado govori o onome što je snašlo njegovu petočlanu porodicu.

Elvis Burzić (27) nedavno se roditeljima javio iz Sirije - u ratni pakao odveo je i ženu i dve ćerke, jednu od dve i drugu od pet godina. Elvis je radio u Sarajevu, u firmi koja se bavi obezbeđenjem, i živeo je vema solidno, piše list, a rodno mesto i roditelje obilazio je bar dva puta godišnje.

"Ništa mi ne znamo, Elvis se javio, znamo da je tamo, ali s kim je otišao, ne znamo. Voleli bismo da je kod kuće, ali šta ćemo", kaže Elvisova majka Fatima.

Burzićev odlazak u Siriju sa ženom i maloletnim kćerkama povezuje se s njegovim tastom Hajrudinom Berbićem, rodom iz Brežana kod Kaknja, koji važi za vehabiju. Veruje se da on zna kako su i kada otišli, kao i gde se nalaze.

POVEZANE VESTI

Subota 21.12.2013. 10:26
E blentave poturice, glupli ste od najobicnije bukve!
Subota 21.12.2013. 11:43
Koliko je to ludo ima čak i nadimak JANIČAR...e jadna vam majka vi sa ispranim mozgovima.
Subota 21.12.2013. 20:23
samo se rokajte sto vise
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online