Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.01.2014.
11:29
tportal.hr/RTL A

U Hrvatskoj cveta špijuniranje

Špijuni i njihova turbo moćna i super tajna oprema ne postoje samo na filmu. Naprotiv, na primer, hrvatski mediji pišu da su špijuniranje i špijunska oprema sve prisutniji i u svakodnevnom životu, pa iako su prisluškivanje i tajno snimanje zakonski kažnjivi, to često ne sprečava ljude da se sami poigraju privatnog detektiva, ili angažuju stručniju pomoć.

Skrivene kamere su danas dostupne gotovo svima i ljudi to koriste
 


- Najviše se kupuju uređaju za audio i vizuelnu komunikaciju, dakle mali diktafoni koji je moguće staviti u određeni prostor i snimati komunikaciju, kao i neke skrivene kamere u olovci, u knjigama. To su uređaji koji su diskretni i daju dosta dobar snimak - rekao je za RTL televiziju Vedran Vranić, vlasnik jedne prodavnice takve opreme.


Ipak, postoje oni koji se boje da se igraju sa zakonom, pa se za svoje probleme obraćaju privatnim detektivima. Koliko je taj posao u Hrvatskoj opasan?


- Nije opasan, ali postoje rizici. Kao i kod advokata, klijent je naš najveći neprijatelj. Ponekad se klijent zanese i dovede nas u tešku situaciju. Takođe, ako je predmet istrage neko povezan s kriminalom, onda je posao opasan - otkriva privatni detektiv Njegoslav Blažek.
 

Prerušavanje

Često će na pomen skrivenih kamera i sličnih uređaja, ili špijuniranja uopšte, mnogi da se sete prerušavanja filmskih junaka u rešavanju teških slučajeva. Koliko se detektivi u stvarnom životu prerušavaju?

- Ne prerušavam se u smislu da postanem odžačar, naravno, ali tu je taj oblik nenametljivog prerušavanja - kaže Blažek.

Do ideja za rešenje nekih slučajeva detektivi dolaze i podstaknuti nekim filmskim scenama.


- Kad je kod filmova riječ, onda ima jedan štos... Istraživao sam jednu iznudu, jednu ženu je ucenjivao ljubavnik, ali je povremeno dobijala i batine i nije više to mogla da trpi. Onda smo tog nasilnika prevarili pomoću dva diktafona - on je pronašao prvi diktafon, pa je prebio ženu i svašta je govorio, a sve je to drugi diktafon snimio - opisuje Blažek.


A ima tu i poprilično bizarnih zahteva, upućenih, očito, na pogrešnu adresu.


- Jednom davno nam je došao student da mu ošišamo djvojku koja ga je prevarila s njegovim prijateljem. Njegova je sreća da je naišao na nas, mi smo ga posle jednog očinskog razgovora upozorili o čemu se radi i da je to krivično delo. Ona je bila manekenka, ona je i danas manekenka i ima dugu kosu - kaže detektiv.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online