Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.03.2010.
18:59
Srna A

Rusija: BiH ne mora u NATO

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas da njegova zemlja poštuje svaku odluku institucija BiH u pogledu pristupanja NATO-u, ali da širenje tog vojnog saveza ne doprinosi stabilnosti u Evropi.

Harčenko nudi druge opcije



"Rusija će poštovati svaku odluku institucija BiH u tom pogledu, ali ne mogu da kažem da će u slučaju ulaska BiH u NATO biti oduševljena i ohrabrena. Ne želimo se ni u kom smislu mešati u unutrašnje odlučivanje u BiH, ali smo potpuno ubeđeni da širenje NATO-a ne doprinosi stabilnosti u Evropi", istakao je Bocan-Harčenko.


Prema njegovim rečima, Rusija je svim zemljama u Evropi, uključujući i BiH, predočila inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina - Ugovor o evro-atlantskoj bezbednosti.

"Smatramo da je taj ugovor alternativa Rusije za širenje NATO-a. Širenje tog saveza izaziva nove podele u Evropi", kazao je Bovan-Harčenko i dodao da sve zemlje koje uđu u NATO preuzimaju i određene obaveze, čije ispunjavanje je protivno interesu Rusije.


Ruski ambasador naglasio je da je Ugovor o evro-atlantskoj bezbednosti pre svega usmeren na otklanjanje podela i stvaranje jednistvenog evropskog prostora bezbednosti, gde bi svaka država imala jednaku ulogu i obaveze.


On je rekao da Rusija veruje da će BiH, kao i ostale zemlje Evrope, pronaći interes u tom ugovoru.
 

"Potpuno razumem situaciju u BiH kada je NATO u pitanju, jer još u zemlji postoji zabrinutost za bezbednosnu situaciju. Međutim, i u ugovoru koji nudimo garantovana je bezbednost svake države", dodao je Bocan-Harčenko.
 

On je napomenuo da se Ugovorom o evro-atlantskoj bezbednosti podrazumeva pravna zaštita i bezbednost svake države, uključujući i BiH.
 

Ruski ambasador je naglasio da se raprava o Ugovoru trenutno vodi i u okviru OEBS-a i niza konferencija širom Evrope.
 

"Koristimo sada svaku mogućnost da sa predstavnicima svih zemalja razmenimo mišljenje o našem ugovoru. Do sada ima dosta pozitivnih reagovanja jer je pitanje bezbednosti u Evropi jedno od najbitnijih", rekao je Bocan-Harčenko.
 

On je podsetio da se u prethodnom periodu moglo videti da u BiH postoje različita mišljenja u pogledu pristupanja NATO-u.


"Ima različitih mišljenja, jedno od takvih je i u Republici Srpskoj gde nema toliko snažne podrške opciji punopravnog članstva u NATO. Javno mišljenje je veoma bitno za svaku zemlju i mislim da se mora uzeti u obzir i u BiH kada se bude odlučivalo o članstvu u Severnoatlantskom savezu", zaključio je Bocan-Harčenko.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online