Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.03.2010.
12:57
Tanjug A

Šta će biti u subotu na brdu kod Kranja

Konferencija o Zapadnom Balkanu biće održana u subotu na Brdu kod Kranja bez obzira na mogućnost da Srbija bojkotuje taj skup, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije. Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar izjavio je da "još teku dogovaranja o konferenciji o Zapadnom Balkanu", a otpravnica poslova ambasade Slovenije u Beogradu Jadranka Šturm-Kocjan potvrdila je da će konferencija biti održana.

Principi konferencije unapred definisani sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom i premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor: Boris Tadić o konferenciji
 

Na međunarodnim forumima integritet Srbije ne sme biti doveden u pitanje, rečeno je danas u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića i ponovljeno da će Srbija učestvovati na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, ako predstavnici Albanaca sa Kosova i Metohije na tom skupu budu učestvovali u skladu sa principima Ujedinjenih nacija.

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin izjavio je danas u Beogradu da je predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej rekao da će u slučaju da predsednik Srbije Boris Tadić dođe na skup lidera zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji, i Rompej biti spreman da dođe.

U kabinetu predsednika Srbije podsećaju na Tadićevu izjavu u nedelju u Novom Sadu, posle razgovora sa predsednikom Mađarske Laslom Šoljomom, da Srbija želi učešće predstavnika kosovskih Albanaca i institucija na regionalnim forumima.


To učešće, međutim, mora biti organizovano na način koji ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet države Srbije, poručio je tom prilikom Tadić, napominjući da nije želja i namera Srbije da blokira transport i komunikaciju.


On je i tada ponovio da "Srbija niti na implicitan, niti na eksplicitan način neće priznati nezavisnost Kosova, bilo svojim odlukama, bilo učešćima na regionalnim formumima i susretima".


"Konferencija će biti održana u svakom slučaju", saopštilo je ministarstvo u Ljubljani, javlja DPA. "Većina zemalja Zapadnog Balkana je potvrdila učešće na najvišem nivou. Razgovori o modelu učešća Srbije i Kosova su u toku", kaže se u saopštenju.

 Šef slovenačkje diplomatije Samuel Žbogar

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar izjavio je danas da "još teku dogovaranja o konferenciji o Zapadnom Balkanu, planiranoj za subotu na Brdu kod Kranja", dodajući da svi predviđeni učesnici još nisu potvrdili dolazak.


"Iz regiona imamo većinu potvrda, ali ne sve", rekao je on u parlamentarnom Odboru za spoljnu politiku, odgovarajući na pitanje poslanika o liderima koji bi trebalo da stignu na ovaj skup i naglasio da, "što se Srbije i Kosova tiče, još nastojimo da obezbdimo dolazak predstavnika obe zemlje".

Organizatori konferencije su, pored Slovenije, Hrvatska, Savet Evrope i Evropska komisija.


Žbogar je, istakavši da za konferenciju vlada veliko interesovanje u međunarodnoj zajednici i naveo da se očekuje dolazak predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja, šefa diplomatije Španije, koja predsedava EU, Migela Anhela Moratinosa, i komesara EU za proširenje Štefana Filea.


Žbogar je, kako prenosi agencija STA, kazao i da se radi na pripremi zaključne deklaracije, koja bi trebalo da se objavi na kraju konferencije, čiji je cilj približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.


Izrazivši nadu da će "konferencija poslati novi, svež vetar iz regiona u EU", on je ocenio da bi najvažnija poruka skupa bila da su države regiona spremne da razgovaraju o svojoj evropskoj perspektivi, da lideri veruju u tu perspektivu i da su, zbog toga, spremni za reforme.


Lideri bi, po oceni Žbogara, sa konferencije trebalo da pošalju poruku da su spremni i za rešavanje bilateralnih pitanja.

Ambasada Slovenije: Konferencija će biti održana


Konferencija o Zapadnom Balkanu, planirana za subotu, 20. marta, na Brdu kod Kranja, biće sigurno održana, potvrđeno je danas Tanjugu u ambasadi Slovenije u Beogradu.


"Konferencija će biti održana, čak i u slučaju da na nju ne dođe predsednik Srbije Boris Tadić, jer je taj skup veoma važan za region Zapadnog Balkana", rekla je otpravnica poslova ambasade Slovenije u Beogradu Jadranka Šturm-Kocjan.


Ona je navela da će na konferenciji u Sloveniji biti usvojena opšta deklaracija o saradnji i dijalogu na Zapadnom Balkanu, dodavši da se u njoj neće pominjati imena država, već samo region.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online