Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 30.01.2014.
00:44
Srna A

Čuvar iz Aušvica mirno živi u Osijeku?!

Hrvatska će izgleda, naorčito posle prijema u EU prošle godine, morati da se suoči sa pravdom i svojom nacističkom i ustaškom prošlošću, sa sistematskim klanjima i uništavanjima pripadnika više naroda - ono što Tito u Jugoslaviji u vreme komunizma nije dozvolio, da se privedu pravdi zločinci i ubice iz njegove otadžbine - moderna Evropa želi da procesuira, koliko god je mi Srbi voleli ili ne. Naime, čuvar u nacističkom logoru Aušvic Jakob Dencinger, kojeg traži Nemačka zbog ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, trenutno se nalazi u Osijeku, gde vodi miran život, piše "Jutarnji list", što Nemci i ostatak poštenog sveta ne žele da dozvole.

Ulaz u zloglasni Aušvic, tužno stratište u kojem je službovao Hrvat Jakob Dencinger
 

Nemačko Specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu lica za koje se sumnja da je počinilo ratne zločine tokom Drugog svetskog rata.


Ime Jakoba Dencingera iz Osijeka i još 60 lica nalazi se na popisu, koji je
Specijalno tužilaštvo sastavilo pre nekoliko meseci i o tome obavestilo svetsku javnost.


Iz Hrvatskog državnog tužilaštva potvrdili su za "Jutarnji list" da imaju ime osobe sa nemačkog popisa, ali nisu hteli da kažu da li je reč o Jakobu Dencingeru, rođenom 1924. godine u Čepinu, nedaleko Osijeka, bivšem pripadniku oružanih jedinica Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvaru u najgorim nacističkim logorima smrti. Foksdojčer Jakob Frank Dencinger imao je 18 godina kada ušao u SS i bio je čuvar u najmanje pet logora.
 

A šta tvrde Amerikanci?

Prema tvrdnjama američkog tužioca, Dencinger je komandovao, podsticao ili na druge načine učestvovao u progonu osoba zbog njihove rase, veroispovesti, državljanstva, političkog opredeljenja, i to po nalozila nacističke vlasti.

Hrvatski list saznaje da Nemci nisu dostavili dokaze da je Dencinger umešan u ratne zločine, ali se pouzdano zna da je bio deo nacističkog vojnog aparata koji je učestvovao u masovnim ratnim zločinima.


"Već i ta činjenica, prema pravnom tumačenju iz nirnberških presuda, može biti dovoljna za podizanje optužnice, pokretanje sudskog postupka i presudu", piše "Jutarnji list".


Ime ovog muškarca nalazi se i u bazi podataka američkog Ministarstva pravde na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, posle sprovedenog sudskog postupka, prisilile da se odrekne američkog državljanstva, jer je lagao u službenom postupku.


Dencinger je za vreme Drugog svetskog rata bio pripadnik jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica Totenkopfa - Mrtvačkih glava, što nije spomenuo u svojim overenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.


"Jutarnji list" navodi da su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.01.2014. 03:50
Tamo je svoj na svome, bas kao sto je bio i u Ausvicu.
Četvrtak 30.01.2014. 01:56
"Čuvar iz Aušvica mirno živi u Osijeku?!" чуш, живи мирно у Осијеку, као да је то па нешто страно, чудно, необично, незамисливо.. па неће ваљда мирно да живи у Србији?
Četvrtak 30.01.2014. 08:13
Милиони чувара Јасеновца мирно живе у Хрватској ! Амин
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online