Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.04.2014.
21:12
Fonet A

Sahranjeni pod tuđim imenom

Više od 40 osoba čija su tela pronađena nakon rata u Bosni i Hercegovini pogrešno su identifikovane, neke od njih su sahranjene pod tuđim imenom i prezimenom.

U mnogim grobovima bli su tuđi posmrtni ostaci

Jedan od najčešćih razloga pogrešne identifikacije jeste klasična metoda koja se u BiH koristila u toku rata pa sve do 2001. godine, kada je počela rad DNK laboratorija Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Klasičnom metodom je identifikovano 8.300 žrtava.

Reč je o tome da posmrtne ostatke prepoznaje porodica žrtve i to na osnovu spoljnih pokazatelja, identifikacionih dokumenata pronađenih uz žrtvu, na osnovu odeće, pregleda veštaka i utvrđivanja pola žrtve, visine ili starosti.

Veštaci smatraju da ova metoda identifikacije nije pouzdana, a jedino rešenje da se izbegnu greške jeste DNK analiza krvi.

Najveći šok porodice žrtava dožive kada saznaju da su godinama oplakivali pogrešnu osobu, da su živeli u zabludi da odlaze na mesto gde je sahranjen njihov najmiliji.

Neki od njih teško se nose sa ovim saznanjima i ne žele da prolaze kroz novu traumu ponovo tragajući za posmrtnim ostacima najrođenijih.

Neretko su se greške dešavale i prilikom obdukcije jer su tela pronađena u sekundarnim grobnicama gde su prebačena iz primarne grobnice. Utvrđeno je da je, jedno telo prebacivano pet puta iz grobnice u grobnicu.

U Institutu za nestale osobe (INO) BiH kažu da upotrebom klasične metode nije napravljen veliki broj grešaka.

- Oko 0,5 odsto žrtava je pogrešno identifikovano, od oko 8.000. To su minimalne greške pri klasičnoj metodi identifikacije- rekla je portparolka INO BiH Lejla Čengić.

Milan Mandić, predsednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, rekao je da se greške dešavaju i prilikom DNK analize.

- Grešaka ima ovde u Sarajevu i Krajini na hiljade. U Istočnom Sarajevu imali smo jednu pogrešnu identifikaciju. Radilo se o telu Dragoslava Kuline”, naveo je Mandić.

Godinama nosili cveće na tuđe grobove

Majka Dragoslava Kuline je 12 godina nosila cveće, palila sveće i digla spomenik tuđem detetu, prensoi BIRN – Džasts riport i navodi da je telo sina Milene Kuline zamenjeno sa telom mladića iz Bratunca.

Nedeljko Mitrović iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) rekao je da zna za desetak slučajeva pogrešne identifikacije.

- Obavestili smo porodice, ali jednostavno oni više ne žele da ponovo prolaze kroz sve to- naveo je Mitrović.

Portparolka INO BiH Lejla Čengić je upozorila da neke osobe mogu ostati večno ukopane pod tuđim imenom i prezimenom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online