Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 30.04.2014.
14:38
Beta A

Dodik: Srpska treba da se izdvoji iz BiH

Republika Srpska treba da se izdvoji iz Bosne i Hercegovine od koje nema šta da dobije, a kao sličan primer treba gledati na pokrete secesije u Škotskoj i španskoj Kataloniji, ocenio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika Njuzvik (Newsweek).


Republika Srpska ništa korisno ne može da dobije od BiH: Milorad Dodik
 

U intervjuu koji je dao listu prošle nedelje u Banjaluci, na pitanje kada očekuje referendum o odvajanju RS od Bosne i Hercegovine, poput onog održanog na Krimu, Dodik predviđa da će se "to dogoditi iznenada".

Njuzvik navodi da nije jasno da li Dodik ozbiljno misli kada govori o odvajanju RS, ili je reč o političkoj igri, kao i da je neizvesno da li će za to dobiti podršku Rusije.

List podseća da je BiH formirana pregovorima u Dejtonu kojim je okončan najkrvaviji rat od 1940-ih, dodajući da je, po Dodiku, BIH unija koja je veštački stvorena spolja, frustrira Srbe i osuđena je na neuspeh.

Njuzvik: Dodik je nekada bio miljenik Amerike

Njuzvik ukazuje da je Dodik nestrpljiv sa zapadnim politicarima koji su napravili karijeru od raspada Jugoslavije i žali se da sada svi Turci, Iranci, Arapi i Evropljani deluju u Bosni, a strani posrednici stalno menjaju ustav i propise, dok Srbi gube.

Dodik nije uvek bio tako antagonistički nastrojen: Amerika ga je nekad smatrala umerenim glasom među ekstremistima, naspram
ultrancionalističkih srpskih vođa koji su završili u tribunalima za
za ratne zločine, navodi Njuzvik i dodaje da je sada Vašington
zabrinut zbog Dodikove separatističke retorike koju osuđuje i EU.

"Nema ničeg korisnog što možemo da dobijemo od Bosne i Hercegovine", kaže Dodik za Njuzvik uz ocenu da bi samostalna Republika Srpska finansijski bolje prolazila, i da bi se čak brže integrisala u EU nego ako bi ostala u BiH.

Kako navodi Njuzvik, Dodik je ipak svestan zabrinutosti Zapada i još nije odredio datum za referendum. "Čekaćemo, ne želimo bilo kakvu destabilizaciju ili haos", navodi list njegove reči. Neki, kako piše list, smatraju da je priča o referendumu samo priča, i pokušaj Dodika da dobije nacionalističke poene uoči predsedničkih izbora u oktobru, ali on kaže da misli ozbiljno i često navodi Škotsku i Kataloniju kao primere gde, kao i on, ljudi žele referendume o nezavisnosti.

"Što on više to govori, to jače zvone zvona za uzbunu u Sarajevu, Briselu i Vašingtonu", piše list i ukazuje da Zapad manje misli na Škotlanđane i Katalonce, a više na delovanje onih sa Krima, koji su uz podršku ruskog predsednika Vladimira Putina sproveli referendum i pripojili su se Rusiji.

Dodik odbacuje bilo kakav nagoveštaj da je Putin iza njegove kampanje
za referendum, i kaže da o tome sa njim nije ni razgovarao.

Iako je ideja o odvajanju veoma popularna u Banjaluci i širom RS, Dodik takođe zna da je izolovan van njenih granica, navodi Njuzvik.  "Svako pominjanje referenduma, čak i u ovom intervju sada, je osetljivo", rekao je dodajući da neće odustati zbog toga što ga smatraju za "lošeg momka".

"Republika Srpska ima sve važne elemente za formiranje nezavisne zemlje. Jedino što nemamo je međunarodno priznanje", rekao je Dodik i dodao da RS nije potrebna BiH koju Srbi nikad nisu prihvatili kao državu. Dodik je podsetio da će 28. juna svet obeležiti 100. godišnjicu ubistva Franca Ferdinanda u Sarajevu i da se u RS na to gleda kao na herojski akt, dok druga strana misli da je to terorizam.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.04.2014. 14:40
IMATE formulu od RUSA NA KRIMU I TAKO POSTUPITE .
Sreda 30.04.2014. 14:42
Pa ajde kreni Dodiku uz Bozju pomoc, sta cekas vise, raspisi referendum a Srbi ce glasati za otcepljenje!
Sreda 30.04.2014. 14:58
Slovenci i hrvati nikad nisu prihvatili Jugoslaviju kao svoju drzavu.Zar je onda cudno sto srbi isto tako misle o BiH.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online