Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 03.05.2014.
08:41
B. Simonović - Vesti A

"Crnom Gorom upravlja mafija"

Crnogorska mafijaška država, gde organizovani kriminal vodi ekonomiju i vladu, ne bi trebalo da bude nagrađena od zapadnih poreskih obveznika i država koje neguju snažnu vladavinu prava, izjavio je Žoel Anand Sami, predsednik vašingtonskog međunarodnog liderskog samita i suosnivač Jadranskog instituta za javnu politiku, jedan od potpisnika javnog apela američkim zvaničnicima da se izvrši pritisak na Crnu Goru da sprovede neophodne reforme.

U Crnoj Gori kriminal neslućenih razmera
 

On u intervjuju za prvomajski broj podgoričkog nezavisnog dnevnika "Dan" tvrdi da vodeći zvaničnici unutar Kongresa SAD sve više postaju svesni ekonomskih i bezbednosnih rizika u društvu poput Crne Gore:


- Američki građani i poreski obveznici preko medija i analitičara počinju da shvataju

O Milu se sve zna

Žoel Anand Sami je potvrdio da brojne američke i međunarodne organizacije i institucije koje prate i zbivanja u Crnoj Gori, imaju potpune informacije i "detaljne analize o vrlo sumornom trenutku Crne Gore".
- Recimo, u Italiji je Javno tužilaštvo okrivilo Mila Đukanovića da je promovisao, osnovao i vodio mafijaško udruženje. Odličan dokumentarni film Bi-Bi-Sija pokazuje kako se Crnom Gorom upravlja kao mafijaškom državom.

probleme u Crnoj Gori i veze s opasnom "balkanskom rutom", kojom godišnje putuju količine heroina vredne 20 milijardi dolara. Zato Amerika i zapadnoevropski poreski obveznici više nemaju želju da pomažu korumpirane države. U SAD izabrani zvaničnici su odgovorni svojim biračima i moraju da uzmu sve ove informacije u obzir prilikom odlučivanja o Crnoj Gori.


Žoel Anad Semi tvrdi da nezakoniti finansijski odlivi sa Balkana kroz kriminal i korupciju iznose 111 milijardi dolara za period od 2001. do 2010. godine, a da je na taj način, zbog kriminala i korupcije, svaki crnogorski građanin u tom periodu izgubio najmanje po 10.000 dolara.


- To ruske nezakonite finansijske odlive čini beznačajnim u odnosu na veliku pljačku Crne Gore i njenih riznica - kaže američki zvaničnik, koji smatra da jake države vladavine prava imaju važnu odgovornost da se suprotstave mafijaškim državama.


- Principijelni pristup - veli on - uključuje uspostavljanje vladavine prava u Crnoj Gori i dolazak sudija i tužilaca iz država koje poštuju zakon i pravni sistem s ciljem da se oduzme bogatstvo čije poreklo nije moguće objasniti i vrati novac, koji je nezakonito iznet u finansijske institucije u inostranstvu. To mora da postane preduslov za članstvo u EU i NATO. Ovaj model korišćen je u drugoj velikoj grupi država - Komonvelt - i dao je rezultate. A jedno je sigurno - zaključuje Žoel Anand Sami - da u mafijaškoj državi Crnoj Gori, promene neće doći iznutra.

EU izneverila Balkan

Žoel Anand Sami je oštro zamerio i Evropskoj uniji i njenim velikim obećanjima, da je i ona na neki način izneverila građane država koje su pristupile sa Balkana.
- Građani na Balkanu poklonili su suverenitet neizabranoj birokratiji u Briselu i nisu dobili obećane reforme, uključujući i uspostavljanje vladavine prava i zaštitu imovinskih prava, što je od vitalnog značaja za ljudska prava, slobodu govora, slobodu pojedinaca i ekonomske slobode. Jasno, to je situacija u kojoj gube i Zapad i postkomunističke zemlje jugoistočne Evrope.

 

Hrvatska kao opomena

Žoel Anand Sami je kritikovao ponašanje i neselektivnost Evropske unije koja je dozvolila pridruženje Hrvatskoj i nekim drugim državama jugoistočne Evrope, iako nisu bili ispunjeni ključni uslovi, pored ostalog i vladavina prava, nezavisno sudstvo i sloboda govora:
- U aprilu ove godine Ekonomist intelidžens junit naveo je da je Hrvatska jedna od najgorih deset ekonomija u svetu - kaže Sami i pita da li je to "uspeh" za EU zbog koga je primila Hrvatsku u članstvo.

POVEZANE VESTI

Subota 03.05.2014. 08:47
Ceo dps i ustasa milo su kandidati za narodni sud, u vecini slucajeva ce smrtna kazna da se primeni...................Srbi u CG znaju sta treba da se radi.......promena dolazi sa Srbskog-Sjevera...
Subota 03.05.2014. 09:26
Crna Gora leglo korupcije i kriminala.MILO je belo svecki prevarant i srpski izdajnik.Sva droga koja prolazi balkanom je Milova organizacija koja se bavi belim robjem MOLDAVIJA BUGARSKA RUMUNIJA SRBIJA ALBANIJA za ITALIJU i dalje vlasnik je MILOVA SESTRA:.
Subota 03.05.2014. 14:10
Milo Djukanovic je najveci izdajnik u istoriji Crne Gore
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online