Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 08.05.2014.
17:17
Beta A

Kako đaci iz zemalja bivše SFRJ uče o Prvom svetskom ratu?

Sto godina posle Sarajevskog atentata u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz 1990-ih, navodi se u najnovijem istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Gavrilo Princip, koji je u Sarajevu ubio Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine, prikazan je u udžbenicima istorije ili kao terorista ili kao buntovnik s razlogom
 

"Sada se prošlost prilagođava da odgovara bilo kom diskursu, koji vladajuće elite u tim zemljama žele u sadašnjem trenutku", ocenio je izvršni direktor Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Nenad Šebek, koji je analizirao udžbenike u regionu.

Gavrilo Princip, koji je u Sarajevu ubio austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine, prikazan je u udžbenicima istorije ili kao terorista ili kao buntovnik s razlogom, a to je odraz savremenih političkih podela među narodima bivše Jugoslavije.

Šta kažu u Hrvatskoj?

U udžbeniku istorije za četvrti razred srednje škole u Hrvatskoj navodi se da je Autro-Ugarska želela kontrolu nad jugoistočnom Evropom, ali i da je za izbijanje rata kriva Srbija zbog želje da proširi svoju teritoriju i zbog podržavanja terorista.

Deca u Hrvatskoj uče da je Srbija "želela teritorijalnu ekspanziju nad područjima koja su bila pod otomanskom vlašću do Balkanskih ratova", i da nije bila zadovoljna austrougarskom aneksijom Bosne i Hercegovine zbog sopstvenih pretenzija na tu teritoriju.

U etnički podeljenoj Bosni i Hercegovini ne postoji opšte prihvaćeno stanovište o Principu i uzrocima Prvog svetskog rata, a srpska deca uče drugačije tumačenje istorije od onog koje uče bošnjačka i hrvatska deca. "Ti ljudi su bili teroristi - Gavrilo Princip i ostali", kaže Salih Mehmedović dok stoji pored Latinske ćuprije u Sarajevu, gde je mladi bosanski Srbin pre 100 godina ubio Ferdinanda, nakon čega su usledile četiri godine rata.

Međutim, u Republici Srpskoj Mlada Bosna je jednostavno opisana kao "organizacija", a u udžbenicima se naglašava da je Austro-Ugarska "iskoristila" atentat na Franca Ferdinanda "da bi okrivila Srbiju" i proglasila rat.

U susednoj Srbiji deca uče da je uzrok Prvog svetskog rata bila "borba velikih sila za ekonomsku kontrolu i dominaciju nad Evropom", a Srpska pravoslavna crkva za Pricipa kaže da je nacionalni heroj.

Profesorka Beogradskog Univerziteta Dubravka Stojanović tvrdi da se istorija Prvog svetskog rata tumači "u kontekstu nacionalističkog mita i tumačenja sopstvene nacije kao one koja se žrtvovala".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.05.2014. 20:55
Први светски рат су почели ФАШИСТИ . Други светски рат су почели ФАШИСТИ. 1991 године рат у Југославији су направили ФАШИСТИ . 2013 године рат у Украјини су изазвали ФАШИСТИ . 2015,2016 године ратове у некој држави изазваће ФАШИСТИ.
Četvrtak 08.05.2014. 20:28
Na večite reči Gavrila Principa: "Naše će sjene hodati po beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu ! " dodao bih misao jednog drugog Velikana : "Blago onom ko dovijek' živi, imao se ra' šta i rodit !" Bog ih Blagoslovio !
Petak 09.05.2014. 02:23
Гаврило је с правом скењао дебелог аустријског велможу, рука му се позлатила, а павијани који данас нешто серуцкају о Гаврилу "терористи" могу само да папају гованца...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online