Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Subota 10.05.2014.
06:37
B. Simonović - Vesti A

Podgorica diže spomenik Hitlerovim vojnicima!

Marko Perković iz Tivta, poznat i kao generalni konzul SFRJ, zatražio je od Ustavnog suda Crne Gore da se izjasni o ustavnosti odluke crnogorske vlade da u krugu kasarne na aerodromu u Golubovcima kod Podgorice podigne spomen-groblje nemačkim vojnicima izginulim na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata.

Adolf Hitler

- To bi bilo jedino od 825 sličnih grobalja podignutih na teritoriji 45 zemalja koje bi čuvala vojska, odnosno potomci onih koji su pune četiri godine krvarili u nemilosrdnoj borbi sa fašizmom i zato mi želimo da osujetimo taj poduhvat - rekao je Perković.


On kaže da je iz prepiske sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i bivšim premijerom, a sada šefom diplomatije Igorom Lukšićem, doznao da se radi o "klasičnom politički motivisanom sporazumu", odnosno da je Crna Gora popustila pred pritiskom nemačke vlade.


Ukoliko bi opstala odluka Vlade u Podgorici i nemačko groblje bilo podignuto u krugu vojne kasarne, Perković kaže da bi to značilo da će Vojska Crne Gore imati obavezu da bude neka vrsta počasne straže na groblju, odnosno "čuvari spomenika zlotvorima i okupatorima, koji su pobili toliko nedužnog naroda i posejali toliko znanih i neznanih grobova zarad ostvarenja svojih imperijalnih, fašističkih ciljeva".


Da podsetimo, prvobitno je bilo odlučeno da spomen-groblje nemačkim vojnicima iz Drugog svetskog rata u Crnoj Gori bude u krugu kasarne "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, na čemu je posebno insistirao tadašnji nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele.


Usledio je žestok otpor i protesti jer se radilo o vojnom objektu koji nosi ime narodnog heroja iz Bjelopavlića, koji je sa još dva narodna heroja - Srbinom Predragom Jevtićem i Slovencem Nandeom Kavčičem - poginuo 1943. upravo od nemačke granate. Uz sve to, u kasarni u Danilovgradu je poginuo mladi vojnik Saša Stojić iz Beograda, prva žrtva NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999. godine, u kojem je Nemačka odigrala jednu od vodećih uloga.

POVEZANE VESTI

Subota 10.05.2014. 07:03
Да ли неко зна колико је страдало војника Vermahta у Црној Гори? Стотинак углавном су се скрндељали низ камењар.Црногорци следеће гробље ће подигну за погинуле Османлије ! Леле а шта ако Немачка затражи од Србије исто неко гробље. Па знате ли колико су их само Прле и Тихи и Бата Живојиновић побили.
Subota 10.05.2014. 08:02
Време да се сахране потомци дрљачевци.......дпс........кривокапићи......ђукановићи.........и једно добрих 35-40% сепаратиста који су гласали на нацистичком референдуму за курвинско отцепљење..........смрт обожаваоцима самосталног монтенероса... Живео Сјевер Србски Црне Горе..............Референдум...........Ајмо..........Идемо........
Subota 10.05.2014. 11:27
A sto ne bi moglo? Pa nasi predsednici su se pre toga dobrano poizvinjavali ustasama, zelenima i Siptarima sto su sproveli genocid nad nama. Sve je to u duhu danasnjeg srpstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online