Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.05.2014.
10:10 >> 18:13h
Srna A

Poplavljena Srpska, stradalo troje ljudi

Troje osoba poginulo je kao posledica velikih poplava, potvrđeno je iz Ministarstva unutrasnjih poslova RS. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema potrebe da bude uvedeno vanredno stanje odbrane od poplava u celoj Srpskoj jer ima opština koje nisu zahvaćene poplavama, kao što je slučaj u Hercegovini.

Poplavljena Republika Srpska, vanredno stanje uvedeno u 14 opština
 

Jedna žena iz naselja Cerska kod Vlasenice poginula je u ruševinama svoje kuće nakon što se aktiviralo klizište, dok je druga žena spašena velikim i rizičnim naporima vatrogasaca. U saopštenju se dodaje da je jutros u mestu Martinac na području Srpca jedna osoba potonula i nestala. Iz MUP-a su naveli da je u Dvorovima kod Bijeljine poginuo muškarac kada se srušila vikendica u kojoj se nalazio.

Policija RS upozorila je da su se danas u pojedinim banjalučkim naseljima pojavile osobe koje se predstavljaju kao kriminalistički inspektori i upozoravaju meštane da treba hitno da se isele, jer će brana na Hidroelektrani Bočac pući. Iz MUP-a su poručili da se radi o prevarantima i da policijski inspektori ne posećuju građane sa takvim upozorenjem.

18:10 - Troje ljude poginulo je u poplava u Republici Srpskoj.
12:53 - Jedan muškarac je stradao u obrušavanju vikendice u mestu Dvorovi kod Bijeljine zbog poplava, potvrđeno je iz Ministarstva unutrasnjih poslova RS.
12:35 - Reka Bosna izlila se u naselje Modrički lug u Vukosavlju i poplavila 200 domaćinstava, izjavio je Srni načelnik opštine Elvir Hadžiomerović. Hadžiomerović, koji je i komandant Štaba Civilne zaštite, potvrdio je da je u vodenom okruženju 900 stanovnika Modričkog Luga, od kojih je 150 ugroženo, jer je voda prodrla u kuće.
12:30 - Rafteri iz Foče uspeli su u prepodnevnim časovima da se probiju do Janje, gde su do sada evakuisali tridesetak meštana Janje.
12:25 - Voda se povlači sa poplavljenih područja opštine Zvornik, a protok Drine na Hidroelektrani "Mali Zvornik" smanjen je na 2.300 metara kubnih u sekundi, rekao je načelnik opštine Zoran Stevanović.
12:20 - Građani poplavljenih područja u distriktu Brčko pozive za pomoć mogu uputiti na još dva broja operativnog centra - 049/ 211-022 i 049/213-713, osim već aktivnih brojeva 121 i 123, saopšteno je iz Službe za informisanje Vlade distrikta Brčko.
12:17 - U opštini Jezero, zbog izlivanja rijeka Pliva i Jošavka, situacija se stalno pogoršava. “Pod vodom su kuće i ambulanta. Prekinuta je i putna komunikacija pored crkve, javljaju se klizišta i odroni. Snalazimo se svakako, evakuišemo stanovništvo kako možemo i umijemo", rekao je načelnik ove opštine Dušan Šajin.
12:00 - Blokirani stanovnici u zgradi "Dijamant" u Doboju apeluju da im se pomogne, jer su ostali bez hrane i vode, a unutra ima dece i starih ljudi. "Zarobljena sam u zgradi sa detetom. Nemamo ni vode ni hrane, a ovde ima dece i starih", rekla je portparol Centra javne bezbednosti Doboj Ljerka Stanimirović.
11:53 - Uprkos blagom padu vodostaja reke Bosne, situacija na području Modriče i jutros je alarmantna, a poplavljeno je 470 kuća u kojima se nalazi 380 ljudi, izjavio Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu u ovoj opštini. Terzić kaže da je na području opštine trenutno situacija najteža u mestu Poloj u Mesnoj zajednici Miloševac gdje u 40 poplavljenih kuća evakuaciju čeka 120 lica.
11:30 - Opštinski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu odbranu od poplava na području opštine Derventa, saopšteno je iz opštine. Trenutno stanje na području opštine je teško i alarmantno, voda se izliva i na više područja, trenutno je poplavljeno ili vodom opkoljeno oko 15 kuća.
10:39 - Situacija na području BiH uzrokovana poplavama još je kritična, iako vodostaji rijeka polako opadaju, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH. Opštine Maglaj i Doboj su potpuno pod vodom, a prekinuta je i putna komunikacija do ovih gradova. Poplave su pokrenule veliki broj klizišta i blokiran je veći broj magistralnih i regionalnih puteva.
10:25 - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da je stanje u "Elektro Doboju" kritično, jer voda nadolazi, a radnici u pojedinim objektima elektrodistribucije su blokirani i sa njima je kontakt gotovo nemoguć.
10:20 - Na sednici gradskog štaba u Banjaluci proglašeno vanredno stanje. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, rekao je da su onesposobljeni, odnosno odnesen most kod Vitaminke, pešački most u Priječanima, stari most u Karanovcu, što je dovelo i do prekida snabdijevanja vodom i strujom zbog instalacija koje su išle preko starog mosta u Karanovcu.

Dodik je istakao da nema potreba za uvođenjem vanrednog stanja.

"Nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u celoj Srpskoj, ali ukoliko bude potrebno ono će biti uvedeno u još nekim lokalnim zajednicama, pored onih 14 u kojima je već uvedeno", istakao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci, pošto je prisustvovao vanrednoj sednici Vlade Srpske.

On je poručio da su vlasti Srpske odgovorne i da će adekvatno reagovati, te istakao da je protekli dan u Srpskoj bio težak, da je obilovao padavinama koje su napravile ogromne štete.

Poplave i klizišta prijete pomjeranju minskih polja!

Centar za uklanjanje mina BiH (BHMAK) upozorava stanovništvo da na poplavljenim područjima, kao i na područjima na kojima je došlo do klizišta postoji mogućnost da su vodene bujice i klizišta pomerile pojedina minska polja i odnele znakove minske opasnosti. Prema raspoloživim podacima  najugroženija područja od mina su regije Doboj, Maglaj, Olovo, Unsko-sanski kanton i Posavina koji su trenutno najviše pogođena poplavama.Takođe, stanovništvo se upozorava da je minska opasnost u velikoj mjeri prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje, saopšteno je iz BHMAK-a.

"Uzrok ogromnog vodenog talasa je činjenica da padavine u kontinuitetu traju već nekoliko prethodnih sedmica i da je prezasićenost zemljišta vlagom vidljiva, te da su nove padavine naišle na prebukiranu mogućnost apsorcije toga tla", pojasnio je Dodik.

Kritično i u Republici Srpskoj, vanredno stanje u Bijeljini, Doboju i još osam opština

On je rekao da u narednih 20 sati treba očekivati novu količinu padavina od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, dodajući da je to mnogo s obzirom na postojeći vodostaj rijeka, a što će vjerovatno ugroziti i područja koja do sada nisu bila ugrožena.

"Vodostaji svih rijeka rastu, a najgore je što su već postojeća korita rijeka prepuna - Save koja treba da primi dodatnu količinu vode koja dolazi iz Drine, Bosne i Vrbasa", napomenuo je Dodik.

Marić: Srbija će pomoći Republici Srpskoj

Srbija će, iako je i sama u nevolji zbog poplava, pomoći svojoj braći u Republici Srpskoj, poručio je načelnik Štaba za vanredne situacije Srbije Predrag Marić.

"Od jutros smo na vezi sa Civilnom zaštitom Republike Srpske. Želim da kažem da ćemo im se naći u nevolji i da ćemo podeliti ovu muku", izjavio je Marić Srni.

On je dodao da je od Srpske traženo da kaže šta je ono šta joj je potrebno u ovom momentu. "Sve što budemo imali od kapaciteta, iako smo u teškom stanju, mi ćemo našoj braći dati", rekao je Marić.

POVEZANE VESTI

Petak 16.05.2014. 10:19
Само Сложена Ситуација Србе уједини
Petak 16.05.2014. 11:41
Проћи ће и ово и грануће сунце. Само храбро, Срби!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online