Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.05.2014.
05:15
Đ. Barović - Vesti A

Dijasporci hrane hlebom Bijeljinu

Katastrofalne poplave koje su zadesile Bijeljinu i okolinu nikoga nisu ostavile ravnodušnim. A, porodica Erić, koja živi i radi u Cirihu, vratila se u ponedeljak u selo Trnjaci i da bi spasavala svoje, ali i da bi pomogla najugroženijima. Vlasnici ugledne pekare u ovom mestu, odlučili su da sve dok traje vanredna situacija prave i besplatno dele hleb za sve ugrožene u Bijeljini.

Došli iz Švajcarske: Braća Erić
 

- Na televiziji smo videli kako se i Sava i Drina izliva i kako poplavni talac bukvalno prelazi preko ovog kraja. Supruga Gospa je sa snajama i unucima ostala u Švajcarskoj, a mi smo se već u ponedeljak spakovali i došli. Na sreću voda se iz našeg dela sela povukla, ali je ostala u podrumima, pa već danima vadimo stvari i pokušavamo da ispumpamo vodu - priča 66-godišnji otac Njegomir.

Dvorište njihove kuće prepuno raznih pekarskih mašina, ali i nameštaja. Međutim, dok otac "komanduje" u spasavanju sopstvene imovine, njegovi sinovi, 40-godišnji Mladenko i tri godine mlađi Savo su organizovali rad u pekari koja je pretrpela mnogo manje štete.
- Ljudi su bukvalno u roku od nekoliko sati ostali bez igde ičega. Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, ali je veliki broj onih kojima je pomoć neophodna. Otuda smo se i odlučili da sve dok je to potrebno, pravimo i delimo hleb u celoj Bijeljini - objašnjava Savo.


Njegov brat dodaje da su se koncentrisali na pet prihvatnih centara, ali da hleb besplatno dele i svima koji prolaze ovim delom Bijeljine.
- Kako je voda krenula da se povlači, mnogi su odlazili do svojih kuća kako bi izvukli stoku, pa je logično da im se nađemo u nevolji - kaže Mladenko.


Svako veče, ova braća uz gajbice sa hlebom, ubacuju i vodu za piće, ali i mleko u prahu, slatkiše za najmlađe i ćebad.
- Bićemo ovde, uz svoj narod dok to bude bilo neophodno - poručuju Erići.
Objašnjavaju da je ovaj kraj i 2010. godine takođe zahvatila poplava, ali da je ova pet puta gora.


- Najbitnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Stvari su prolazne i lako mogu da se zamene, ali ljudski život nema cene. To nikada ne smemo zaboraviti - veli Njegomir Erić.

Izbegli sa Ozrena

Erići su izbegli sa Ozrena krajem 1992, a drugi dom u otadžbini pronašli u okolini Bijeljine.
- Svi radimo i mada svi živimo na relaciji Cirih-Bijeljina, duše su nam na Ozrenu. Tamo mi je sahranjen i najstariji sin, Milomir. Poginuo je baš pred sam rat. Trebalo je da se oženi, krenuo po muziku i udario ga kamion. Najmanje tri puta godišnje idemo na njegov grob - veli Njegomir Erić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online