Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.07.2014.
08:27
R. Lukić - Vesti A

Kljevci - dva hrama, jedna kuća!

Kljevci, selo četiri kilometra udaljeno od Sanskog Mosta jednom stranom prilepljeno uz obronke Grmeča, a sa ostale tri omeđeno rekama Dabrom, Glibajom i Sanom iako gotovo nenaseljeno ima dva pravoslavna hrama, jedan uz drugi. Putnik namernik čudi se, a priču su stvorili ratovi.

Dva hrama, jedan pored drugog
 

Stara crkva, hram Vaznesenja Gospodnjeg koji je podignut krajem 19.veka, posle obračuna sa ustašama koji su u njoj logorovali, 1941. godine je zapaljena, a posle oslobođenja, obnovljena je 1945. Novi hram Svetog arhiđakona Stefana izgrađen je i završen za vreme rata 1994. Godinu dana kasnije Srbi su iz sela proterani, a oba njihova hrama 1996. su urušena i oskrnavljena. Čak su i zvona pokradena.


Kljevčani su ih, iako razasuti po celom svetu, obnovili oba, a novi hram osveštan je 15. juna 2013. Veći i prikladniji ostao je bogomolja, a od starog je napravljen Duhovni centar, ili muzej, kako meštani vole da kažu. Muzej iz dana u dan postaje sve puniji vrednih starih predmeta ovog kraja. Među prvima iz Novog Sada je preneta zaostavština Nikole Radića, više od 50 eksponata, rezbarenih drvenih i ručnih radova.

Opevani u pesmi

Kad je 1974. ukinuta uskotračna pruga Prijedor-Drvar koja je bila žila kucavica grmačkih sela, pa i Kljevaca, narod se sa svojim "ćirom" rastao teška srca. Kljevčani su ogorčeno pesmom poručili: "Druže Tito na diraj u ćiru, nećeš ni ti ostati na miru".
I posle svih nedaća Kljevčani se ne predaju, a kad se kod crkve okupe, zaigra se kolo, a niz dolinu sve do ušća odjekne i pesma: "Ispod sela popucala zemlja, od koraka kljevačkih momaka".

Kljevčani došli iz cele Evrope

Na zidu su i dve spomen ploče. Jedna sa imenima 409 poginulih u Drugom svetskom ratu i druga sa fotografijama osam poginulih u poslednjem ratu. Obe spomen ploče otkrivene su ove godine, a sveštenik Neven Marinković na Spasovdan je služio i parastos.

Kljevčani su došli iz Slovenije, Austrije, Nemačke, Srbije i cele RS. Došao narod da proslavi praznik i oda poštu onima koji su za njihove Kljevce dali i živote. A na Spasovdan ove godine, došli su i da vide i čuju svog Banjalučanina Branislava Martića, koji je o njihovom selu napisao monografiju "Kljevci kroz istoriju". Pravi školski udžbenik, kako to reče urednik Milan Dašić.


Kljevčani su u potrazi za boljim životom oduvek odlazili u svet, zapisano je u monografiji, a prvo masovnije napuštanje sela bilo je za vreme tzv. kolonizacije posle Drugog svetskog rata, kad su se stanovnici iz pasivnih krajeva organizovano preseljavali u ratom opustošena vojvođanska sela.

Oni koji su ostali, kasnije su uhlebljenje tražili u zapadnoj Evropi. Selo je ostalo bez Srba oktobra 1995, kad su svi proterani. Ali ne zauvek. Kljevčani su rešili da se vrate i na tome rade organizovano. Osnovali su odbor u koji su ušla po četiri člana iz Slovenije, Srbije, zapadne Evrope i RS. Važnije odluke donose se dogovorom, a svako u svojoj sredini nastoji da obavesti ostale koju odluku prihvataju i sprovode.

Na taj način do sada su renovirali oba hrama, napravili Duhovni centar i popravili put. Na čelu odbora je mr Drago Vojvodić predsednik Srpskih udruženja u Sloveniji, a kad je reč o čuvanju i unapređivanju sela često se čuju imena neimara Neđe Ančića i aktivista Milana Prtije iz Minhena i Nedeljka Stojanovića iz Austrije.


- Zadovoljstvo mi je raditi sa svojim Kljevčanima. Kljevčani su heroji - kaže predsednik Vojvodić i naglašava da su za dosadšnje akcije potrošili preko 200.000 evra bez i jednog državnog ili opštinskog evra.
 

Porušena kuća u selu, ali i nju će obnoviti Kljevčani
 

Neđo Stojanović kaže da ih sve vuče želja da sačuvaju svoje Kljevce i da se u njih jednom vrate, kao i Mirko Borovnjak (63) koji se sa suprugom vratio prvi. Za mlade koji su među najaktivnijima Stojanović jednostavno kaže da su to "dobri dečaci".


- Mnogo je dobrih dečaka, koji se trude da selo obnove i sačuvaju, i onih koji su mi pomogli izdavanje monografije, ali bih ipak istakao Milana Prtiju (41) koji je rođen i odrastao u Nemačkoj, a za svaki Spasovdan eto ga u Kljevce - kaže autor monografije Branislav Martić, koji se pred početak pisanja našao pred brojnim pitanjima, a ono osnovno koje ga je najviše mučilo, zapisao je na prvim stranicama: "Bože, gde li je danas, narod naš? Ne mogu se pomiriti sa sudbinom da naroda našeg nema. Rasuo se, kažu, kao maslačak na vetru. Odneli ga vetrovi i oluje, zalutao u noći i osvanuo negde daleko. Da li još sanja svoju rodnu grudu? Da, ipak čujem i znam da on još postoji, samo se umirio negde u tuđini".


- Autor je delimično u pravu. Narod postoji ali se više nije umirio, a njegova knjiga "uznemirila" je mnoge širom Evrope, a Stiva i Arnolda Borovnjaka (Brauna) "zakačila" je čak u Americi. Njihovi su preci po povratku iz Amerike sahranjeni u Kljevcima, a Stiv i Arnold doznali su to baš iz monografije koja im je u ruke došla preko SPC u Americi. Rešili su da dođu i vide zavičaj svojih predaka. Kažu da se već se spremaju za put, a Kljevčani se raduju njihovoj poseti, jer je i to dokaz koliko se dugo vole i ne zaboravljaju Kljevci - zaključuje urednik Milan Dašić, srcem i perom vezan za Kljevce i Ćopićev Grmeč.

Popis stanovništva

Prema popisu stanovništva iz 1981. u Kljevcima je bilo Srba 701, Muslimana 184, Hrvata 152 i Jugoslovena 129. Deset godina kasnije 1991. u selu je bilo Srba 601, Muslimana 152, Hrvata 64 i Jugoslovena 11. Te 1991. u Kljevcima je bilo 240 srpskih kuća. U ratu su porušene i devastirane, a Kljevčani, rešeni da svoju dedovinu sačuvaju, počeli su da ih obnavljaju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online