Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 21.08.2014.
06:37
M. Roknić - Vesti A

Srdačno ćutanje o pravoslavnima

Nakon nedavnog ustoličenja, zagrebački mitropolit Porfirije Perić pre dva dana bio je u gostima kod zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. U šturom saopštenju objavljeno je samo da su dvojica verskih prvaka razgovarali o "okolnostima crkvenog i društvenog života u Hrvatskoj, dok su vezano za aktuelne sukobe u Ukrajini, Bliskom istoku i u Iraku pozvali vernike i Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve na molitvu za mir".

Novi pristup starim problemima: Josip Bozanić i Porfirije Perić
 

Šta je bio sadržaj razgovora upakovanih u "okolnosti crkvenog i društvenog života u Hrvatskoj" ostalo je prećutano i, barem pravoslavnim vernicima, neobjašnjivo.
 

Da se mole za mir u Ukrajini i Bliskom istoku, to još mogu razumeti, ali da im crkveni

Razgovor gluvih

Mitropolit Porfirije je u govoru prilikom ustoličenja na čelo zagrebačke Mitropolije istakao da "dolazi otvorena srca, nastojeći primeniti tri načela - dijalog, praštanje i pomirenje".
Još je otvoreno pitanje - hoće li za to imati sagovornike u Zagrebu? Ako je suditi po prvom susretu sa kardinalom Bozanićem, sva je prilika da će to biti razgovori gluvih.

dostojanstvenici nisu ništa poručili o nemiru u kome žive u Hrvatskoj, to već teško mogu da shvate.

Da su kardinal i mitropolit srdačno razgovarali o "svim aktuelnim pitanjima", a da ni reči ne kažu o grubom zakidanju prava srpske manjine, o antićiriličnoj kampanji iza koje stoje upravo katolički biskupi, čiji je doprinos antisrpskoj harangi u Hrvatskoj poslednjih meseci sasvim otvoren i otrovan.


Možda mitropolit Porfirije u prvoj poseti svom domaćinu, kardinalu Bozaniću nije želeo da se izlaže neugodnostima koje bi postavljanje tih pitanja sigurno izazvalo, ali sasvim je sigurno da ih u budućim kontaktima neće moći izbeći.


Pogotovo što je u svom prvom intervjuu hrvatskoj novinskoj agenciji Hina, uoči posete Zagrebačkoj nadbiskupiji, Porfirije rekao da "Srbi nemaju drugog pisma. Onaj ko se zalaže za ukidanje ćirilice... zapravo nastoji ukinuti i srpski kulturni i nacionalni identitet".
Naravno, bilo bi zanimljivo čuti i kako bi tekao dijalog dvojice prelata o Alojziju Stepincu, za koga je kardinal Bozanić više puta ponovio da je "bezgrešan", a koji je o NDH govorio da je "Božje delo", a za pravoslavlje da je "najveće prokletstvo Evrope".

Oprezno o vrućim temama

Komentarišući tvrdnje izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske o menjanju nacionalne slike i pokatoličenju pravoslavaca u Hrvatskoj, Porfirije je agenciji Hina rekao da o tome "nema egzaktne podatke, ali želi da verovuje da je prozelitizam daleka prošlost". Na pitanje o mogućoj kanonizaciji kardinala Stepinca, mitropolit se "pokrio" odgovorom da "deli mišljenje patrijarha srpskog Irineja da svetac, kojoj god crkvi pripadao, mora biti ličnost svetla i sveta za svu braću u Hristu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.08.2014. 06:54
Naravno, bilo bi zanimljivo čuti i kako bi tekao dijalog dvojice prelata o Alojziju Stepincu, za koga je kardinal Bozanić više puta ponovio da je "bezgrešan", a koji je o NDH govorio da je "Božje delo", a za pravoslavlje da je "najveće prokletstvo Evrope". ?????????????????????????????????????????????????????????? NSDAP-UNIJA PRIMILA POTOMCE NDH-A I SADA SPROVODI GENOCID SVETSKIH RAZMERA SALJU ORUZJE PLACENIKE " SVE U IME VRATIKANSKO-DJAVOLIJE SEKTE KOJA VEC HILJADAMA GODINA UBIJA SVE STA IMA 2 NOGE.......... + SRBI I SRBIJA NIKADA KATOLICI BITI NECE PRE CEMO RATOVATI DO POSLEDNJEG +
Četvrtak 21.08.2014. 08:32
Oni su i zavadili narode. Sve u slavu Hrista.
Četvrtak 21.08.2014. 10:09
dobro... kad već neće "pastiri" da brinu o svom plemenu Pravoslavnom, tu su Ziloti ili Stara vera naših predaka... pa nek ovi pravosalvni fratri budu duhovnjaci "pastvi" u svojoj kući... ako ih i tamo budu hteli...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online