Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.04.2010.
09:51
Tanjug A

Sulejman Tihić zadovoljan Deklaracijom

Predsednik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić smatra da će Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici pozitivno uticati na vlasti u Republici Srpskoj da donesu sličan dokument. On je najavio je da će, najverovatnije u maju, na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića, posetiti Beograd.

"Smatramo da je Deklaracija važan korak u suočavanju s prošlošću, odnosno sa istinom koja se dogodila u Srebrenici. Tamo se dogodio genocid i mislim da to postaje sve jasnije, kako gradanima Srbije tako i gradanima u Republici Srpskoj", rekao je Tihić za "Danas".

Sulejman Tihić

Prema njegovom mišljenju, donošenje Deklaracije važno i za suočavanje Srbije sa istinom o ratu u celoj BiH i to će, kako je rekao, pozitivno uticati i na javno mnenje i vlasti Republike Srpske, kako bi se jedna slična deklaracija donela i u parlamentu BiH.

To je, prema njegovoj oceni i važan korak ka poboljšanju odnosa Sarajeva i Beograda, odnosno ka unapređenju saradnje dve zemlje.

"Na dan kada je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, predsednik Boris Tadić mi je telefonirao i pozvao me da dođem u posetu Beogradu. Prihvatio sam poziv i najverovatnije ću u maju realizovati tu ideju", rekao je predsednik Doma naroda i lider Stranke demokratske akcije.

Upitan da li ima razumevanja za kompromisno rešenje srpske vladajuće koalicije o odsustvu termina genocid u tekstu Deklaracije, uz pominjanje presude Medunarodnog suda pravde, Tihić je rekao da je spominjanje presude MSP na najbolji način nadomestilo samu reč genocid.

"Čak, mislim da je bolje spomenuti presudu MSP nego upotrebiti samo termin genocid. Dakle, pominjanje presude je sadržajnije i, u tom smislu, zamena je dobra", smatra Tihić.

Tihić je, takođe, izneo stav da kada je reč o Srebrenici, u RS postoji promena, ali, kako je rekao, silaznom putanjom. Prema njegovim rečima, raspoloženje i svest o srebreničkom genocidu bila je na mnogo višem nivou 2005. godine, kada je predsednik bio Dragan Čavić, koji je formirao komisiju za istraživanje genocida u Srebrenici, i javno se izvinio.

"Od 2006. na delu je politika Milorada Dodika, koji neretko negira genocid ili se trudi da maksimalno relativizuje taj događaj. U svakom slučaju, Deklaracija će doprineti da pobede oni koji ne zastupaju stanovišta Milorada Dodika", rekao je Tihić.

On je još dodao da se i u Parlamentu BiH stalno radi na tekstu deklracije kojom bi se ovo telo odredilo prema Srebrenici, ali da je "jasno da nema spremnosti da se usvoji jedan takav dokument dokle god je Milorad Dodik na čelu RS".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online