Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Sreda 22.10.2014.
17:23
avaz.ba A

Ešdaun: Bosni preti novi rat!

“Bosna i Hercegovina je u goroj poziciji nego pre četiri godine. Ona se nije pomerila ni milimetar napred, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su sprovođene do 2010. sada se uveliko poništavaju", upozorio je u utorak u Domu lordova Pedi Ešdaun nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

Stanje u BiH gore nego pre četiri godine: Pedi Ešdaun 

“Napredak BiH nije napravljen, istakao je Ešdaun, uprkos činjenici da EU ima najjaču misiju u svetu upravo u BiH, da se godišnje stotine miliona evra zapadnog novca potroši u BiH, da u našoj državi postoji i vojna misija EU.“

Okrivio je za neuspeh u BiH i briselsku birokratiju, ali i glavne gradove nekih evropskih država koje se ne žele angažovatii odlučnije u BiH.

“Sedam dugih godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina moja draga prijateljica Ketrin Ešton vodila je službu za spoljne poslove EU i u BiH i nismo videli niti jedan korak ka sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo Milorad Dodik“ upozorio je Ešdaun.

On je upozorio da su i izbori od 12. oktobra opet dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina da nastave destruktivne aktivnosti.

Dopustili smo Dodiku priču o secesiji

Dodik se ponaša kao da je čelnik države a ne entiteta tvrdi Pedi Ešdaun 

Ešdaun je zamerio Ešton što je prihvatila nagovor svojih savetnika i otišla na noge Dodiku, kao da je on šef države.

"Na njegovom stolu bile su zastave RS i EU, na zidu reljef RS. Kao da je on šef neke države, a ne čelnik jednog od dva BiH entiteta. Tim gestom nismo mogli dati bolji primjer da EU uopšte nije zainteresovanana za državu BiH" naveo je on.

"A mi stojimo i nemo posmatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontrareakciju s bošnjačke strane. Retorika podela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje" upozorio je Ešdaun.

Rusija igra podle igre sa Republikom Srpskom

On je istakao da se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom.

"Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Evrope. A mi stojimo i sve to nemo posmaamo" navodi Ešdaun.

"Ako mi ne rešimo upravo ovaj problem, ako ne izađemo s nizom detaljnih i ozbiljnih mera kojima ćemo BiH pokrenuti napred, BiH će ostati gde je sada. Nalazimo se u zaista opasnim vremenima. Zaista opasnim! Ne verujem da je realno da se danas BiH vrati u stanje rata. Nema raspoloženja za to, hvala Bogu, među Bosancima i Hercegovcima. Ali, prvi put danas ja ne mogu isključiti ni takvu mogućnost" istakao je Ešdaun. 

POVEZANE VESTI

Sreda 22.10.2014. 17:23
Sotono eždaune; nepravedno rešenje je zla krv i kad tad ponovo proključa.
Sreda 22.10.2014. 17:34
Свака час Србима из Српске републике који нервирају носату Ештонку. Нису сви Срби њене и Меркелине пицајзле као властодршци у Србији са којима је задовољна јер по њима можњ да пише како хоће.
Sreda 22.10.2014. 17:44
BALKANSKI neizlečvi BOLESNIK Bolesnik koji se zove „DRŽAVA“ Bosna i Hercegovina je degenerisan zametak koji bi po zakonima prirode bio mrtvo rodjeno "dete", zazivelo je samo zahvaljujuci gluposti i perverznim interesima zlocinackih centara moci. Degenerisano novorodjence (BiH) je u komi od rodjenja i nikakve ga intervencije ne mogu spasti, nestanak ove vestacke TVORevine je SAMO pitanje vremena koje istice kao pesak kroz resetku. I za kraj: -NE POSTOJI BOŠNJACKI NAROD -NE POSTOJI BOŠNJACKA NACIJA -NE POSTOJI BOŠNJACKI JEZIK -NE POSTOJI muslimansko PRAVO NA BILO KOJI DEO TERITORIJE BiH (jer to pravo ogavne vekovne sluge okupatora nikada i nigde nisu imale)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online