Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.12.2014.
05:52
D. Lj. Joksić - Vesti A

Trajkovsi bio mrtav kada je avion pao

Bosanske vlasti su Makedoniji predale nacrt izveštaja o avionskoj nesreći blizu Mostara u kojoj je pre 11 godina poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski, njegova pratnja i posada aviona.

Vreća puna dokaza: Advokat Ignat Pančevski

Nova istraga, koja je otvorena na zahtev makedonske vlade, trajala je dve godine, a prema neslužbenim informacijama, eksperti iz regiona i Nemačke su došli do zaključka da su svih osmoro ljudi, koji su bili u letelici, poginuli još pre pada aviona, od eksplozije, opekotina i gušenja. Jedna od dve osobe zadužena za bezbednost Trajkovskog je posle eksplozije izleteo iz aviona i umro padajući na tlo.


Ako su tačni ovi navodi, oni će donekle potvrditi sumnje zastupnika porodica poginulih, skopskog advokata Ignata Pančevskog da je na Trajkovskog bio izvršen atentat.


- Imam dokaze da je jedan od putnika više od pola sata s mobilnim telefonom razgovarao sa porodicom. Bile su mu slomljene obe noge, ali je bio živ. Imam dokaze, audio i video zapis kako je izvršen atentat. Postoji i satelitski video snimak. Avion Pančevskog je projektilom srušio vojni avion. Na snimku se vidi kako na mesto udesa dolazi mobilna vojna ekipa. Preživeli su bili ubijeni, a potom su tela prebačena i zapaljena napalmom - tvrdio je Pančevski.

Prva istraga

Boris Trajkovski

Prva istraga je pokazala da se avion Trajkovskog, u kome su pored njega poginulo šest članova delegacije i dva pilota, srušio zbog propusta prilikom sletanja na aerodrom u Mostaru, nepovoljnih meteoroloških uslova, guste magle i oblaka. Tužilaštvo tada nikoga nije optužilo jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

On je rekao da je lično video skoro sve dokaze o atentatu, a neke i sam poseduje. Ključni je satelitski snimak na kome se vidi da je vojni avion sa raketom oborio letelicu u kojoj se nalazio Trajkovski. Pančevski tvrdi da su strane tajne službe snimale ceo tok leta vladinog aviona kinger, a na bazi dokaza kojima raspolaže dodaje da je bilo jasno da je atentat pripreman duže vreme.


- Avion nije pao zbog greške pilota ili zbog magle, već je svesno doveden u liniju da bi se izvršio planirani atentat - tvrdi Pančevski.


Nacrt izveštaja vlastima u Skoplju predao je Omer Kulić, šef međunarodnog tima koji je ponovo istraživao razloge pada aviona Trajkovskog. Na potezu je tužilaštvo.


- Nadležni tužioci u BiH i Makedoniji biće detaljno informisani, a šta će dalje uraditi, njihova je stvar, mi u to ne smemo da se mešamo - rekao je Kulić.


Izveštaj će u narednih dana razmatrati Komisija za avionske nesreće u Skoplju, a krajem decembra će biti objavljena finalna verzija dokumenta.


- Mi ćemo se u dopuni izveštaja izjasniti o tome da li su određeni subjekti uključeni u nesreću prekršili standarde avijacije - izjavio je Sotir Kostov, predsednik makedonske komisije.  

POVEZANE VESTI

Subota 06.12.2014. 06:40
Sfor je odradio svoje a narucioci su Brisel i Vasington.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online