Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 08.02.2015.
07:45
B. Simonović - Vesti A

Džomića proteruju zbog Tačija

Nakon četiri godine sporenja, paroh podgorički, protojerej-stavrofor, profesor dr Velibor Džomić mora najkasnije do sutra da napusti Crnu Goru jer ga je Agencija za nacionalnu bezbednost ponovo označila kao državnog neprijatelja i osobu opasnu po nacionalnu bezbednost.

Medija Centar Beograd
Ministrove lažne optužbe: Prota Velibor Džomić (levo)

Njegova eventualna žalba ne odlaže izvršenje i on, nakon više od 20 godina boravka i služenja Bogu i narodu, uprkos činjenici da je u Crnoj Gori zasnovao brak i ima maloletno dete, mora preko granice.

Džomić je, da podsetimo, tri puta do sada dobijao rešenja o proterivanju iz Crne Gore, ali je Upravni sud svaki put uvažavao njegove žalbe i ukidao ta rešenja. Rešenje je ovog puta konačno i izvršno, jer policija nije uvažila njegovu molbu da se ono odloži do nove, četvrte odluke Upravnog suda.

Svemu je, izgleda, ovog puta kumovalo novo, dodatno mišljenje Agencije za nacionalnu bezbednost koja je još jednom Džomića proglasila državnim neprijateljem.

Tajna policija ga je, da podsetimo - mada to mišljenje nikad nije obelodanjeno, niti dostavljeno na uvid sudu - svojevremeno proglasila inicijatorom i organizatorom poznatih demonstracija u Podgorici protiv crnogorskog režima, koji je priznao nezavisnost Kosova, iako je Džomić, kako je utvrđeno, tada boravio na Svetoj gori. Kosovo i Hašim Tači, bivši premijer, a sada šef kosovske diplomatije, ponovo su sada potegnuti kao argument jer je tajna policija ovog puta "otkrila" da je Džomić, navodno, bio jedan od kolovođa nedavnih protesta prilikom posete Tačija Crnoj Gori.

- Terati iz države doktora nauka, sveštenika, profesora univerziteta, roditelja i hranitelja porodice je greh - kaže Džomićev advokat Zoran Piperović, koji smatra da je u pitanju birokratski inat i kršenje osnovnog ljudskog prava čoveka koji traži boravište po osnovu spajanja porodice, jer njegova supruga je ovde rođena, ovde radi i ovde je sa njim zasnovala brak, a njihovo dete pohađa školu.

Ne brukaj Crnu Goru!

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u njegovom slučaju zloupotrebio javna ovlašćenja i prekršio svaki ljudski i profesionalni kodeks. On je naglasio da će to vrlo brzo biti utvrđeno, ističući da je Konjević ko zna koji put u javnost namerno plasirao neistine. Paroh podgorički poručio je ministru da "obuzda svoje rasplamsale strasti i svede u normalu svoje najniže nagone".
"Nema potrebe da bruka Crnu Goru na ovakav način", rekao je Džomić i istakao da rešenje još nije primio.


Zar od takvog čoveka da strahuju?

- Zar Crna Gora strahuje od čoveka koji je krstio ili venčao svakog četvrtog građanina Crne Gore, koji je osveštao toliko crnogorskih domova - rezignirano se pita advokat Zoran Piperović, koji veruje da ministar policije Raško Konjević ne zna za ovo rešenje i da će on ipak odložiti njegovo izvršenje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.02.2015. 07:55
Веома интелигентан човек,без длаке на језику.Много зна и као такав смета мафијашкој власти у Црној Гори.
Nedelja 08.02.2015. 09:34
Ne zbog Thaqi nego sbog sovenicke izjave prema ne srbim,oba treba uhapsit kau njegove kolege u Makedoniju,jer SPC stite i sire mrznju.
Nedelja 08.02.2015. 08:33
Desava se to kada se crkva mesa u posao drzave .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online