Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.02.2015.
09:30
E. V. A

Crno Sretenje u Sabornom hramu

Nepoznati vandali provalili su uz upotrebu sile u pravoslavni Saborni hram Svetog Nikolaja u Karlovcu i oskrnavili oltar, bogoslužbene predmete i knjige, saopšteno je iz Eparhije gornjokarlovačke.

Beta
Repriza divljaštva: Ustaški grafiti ispisani krajem prošle godine

U hram je provaljeno u noći uoči Sretenja, a obijanjem bočnih vrata na hramu pričinjena je veća materijalna šteta.

Pročitajte još:

* Ustaški grafiti u Vukovaru

Nepoznati vandali su u unutrašnjosti hrama oskrnavili oltar, bogoslužbene predmete i knjige, te ih ispreturali i pobacali po hramu, navodi se u eparhijskom saopštenju.

Od crkvenog inventara iz hrama su odneseni svi krstovi, polomljene ripide i oštećen pribor za krštenje.

"Po ko zna koji put ovakve nemile scene ponavljaju se iz godine u godinu nad pravoslavnim svetinjama Eparhije gornjokarlovačke.

Svojim necivilizovanim zlodelima, kako se navodi, počinioci žele da pokažu da i dalje među nekolicinom postoji mržnja i netolerancija prema pravoslavnim svetinjama i žiteljima ovog kraja.

Ovaj događaj je prijavljen nadležnoj policijskoj upravi, čiji službenici su obavili uviđaj.

- Nadajući se da će se jednom za svagda ovakvim događajima stati na kraj. Nakon mnogih godina ukazivanja na slična dešavanja svim instancama vlasti, očekujemo da će počinioci biti otkriveni i kažnjeni, da bi svaki onaj ko se drzne učiniti neko zlodelo nad svetinjom bio svestan kakve posledice taj čin nosi - navodi se u saopštenju.

- Nema ni delića hrama koji nije pregledan u kojem nije ukraden ili razbacan crkveni inventar, a odneti su svi krstovi i oštećen pribor za krštenje, tako da praznik Sretenja Gospodnjeg nismo mogli proslaviti bogoslužjem - precizirao je karlovački paroh Slaviša Simaković koji se pita da li je reč samo o koristoljublju, ili je neko namerno pokvario proslavu.

"Stanite na kraj vandalima"

Tokom desetak godina, koliko je on paroh u Karlovcu, ovo je samo jedan u nizu izgreda - poslednji je bio krajem prošle godine, kada su po crkvi bili ispisani grafiti "Za dom spremni" i ustaško "U", a pre toga ukradeni su metalni poklopci na šahtama.
- Provalnici nikada nisu uhvaćeni, osim lopova koji je ukrao šahte, pa nadležnima poručujem da je krajnje vreme da se stane na kraj tim nemilim događajima koji narušavaju red i mir, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj nanose veliku štetu u duhovnom smislu - naveo je paroh Simaković i vandalima poručio da je krajnje vreme da sami prekinu s takvim ponašanjem.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.02.2015. 17:18
Zešto ih ne nazivate pravim imenom-hrvati usstaše.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online