Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.05.2015.
07:49
D. Lj. Joksić - Vesti A

Policija bi da ratuje s narodom

Nekoliko hiljada demonstranata je i u sredu uveče protestovalo ispred sedišta državnih institucija u Skoplju tražeći ostavku vlade i odgovornost za prikrivanje da je policajac na dužnosti, pre četiri godine na smrt pretukao mladića Martina Neškovskog.

Reuters
Makedonsko proleće: Demonstranti u Skoplju

Protesti su održani i u Bitolju i Prilepu, a narod je preko socijalnih mreža najavio da će izaći na ulice u Kumanovu, Kavadarcima i Stumici. Okupljanja će biti svakoga dana sve dok ne bude bila srušena vlada premijera Nikole Gruevskog.

Najveći miting, ali u organizaciji opozicione Socijaldemokratske stranke lidera Zorana Zaeva, koja mesecima objavljuje tajno snimane telefonske razgovore o kriminalnom ponašanju vlasti, najavljen je za 17. maj. Nezadovoljstvo ljudi do tada će sigurno kulminirati, pa se svašta može očekivati i od demonstranata, ali i od režima koji se, upozorio je preko socijalnih mreža jedan dugogodišnji radnik MUP-a, priprema za "rat"sa narodom.

On tvrdi da će toga dana biti aktiviran sav policijski potencijal, a biće angažovana i vojska, dok će ispred zgrade vlade biti postavljeni zaposleni u agenciji za obezbeđivanje SGS, čiji je vlasnik Sašo Mijalkov, šef tajne policije i bratić premijera Gruevskog.

Oni tu treba da budu kao parapolicija koja će štititi vlast ukoliko im policija otkaže poslušnost.
Iznoseći plan VMRO-DPMNE i MUP-a, on kaže da će 17. maja zgradu Makedonske radiotelevizije obezbeđivati preko 250 policijskih specijalaca. Čuvaće se i zgrada Skupštine, Ustavnog, Vrhovnog i Apelacionog suda i vile funkcionera na Vodnu.

Za obezbeđivanje Vlade biće angažovano 4.700 policajaca iz cele Makedonije, a oko Vlade će biti raspoređeno preko 900 pripadnika agencije SGS Mijalkova. On tvrdi da će 17. maja biti angažovano i preko 2.000 vojnika koji će nositi policijsku, a ne vojnu opremu. Dodaje da se spremaju vodeni topovi, hermelini, BTR oklopna vozila, kao i novi tenkovi nabavljeni iz Turske, koji još nisu upotrebljeni.

"Jedno, međutim, nisu predvideli. To je narod. Ako bude masovnosti, sve će im to propasti. Izađite svi, masovnošću ćete sigurno uspeti. Verujte mi !", stoji na kraju poruke dugogodišnjeg radnika MUP-a.

Ubica na dužnosti

Protesti u makedonskoj prestonici su počeli u utorak uveče, nakon što je opozicioni lider Zoran Zaev obelodanio da je Neškovskog ubio policajac na dužnosti, a rukovodstvo MUP-a i premijer Gruevski su to pokušali da sakriju. Tokom protesta demonstranti su prvo pokušali da se okupe ispred sedišta vlade, ali ih je u tome sprečila policija, pa su svoj revolt iskazali ispred zgrade parlamenta gde su prethodno minutom ćutanja odali poštu Martinu Neškovskom. Njegov brat Aleksandar je održao govor u kome je pozvao prisutne da svakog dana dolaze u 18 sati jer, kako je rekao, to što se desilo njegovom bratu moglo je da se desi svakome od njih.

POVEZANE VESTI

Petak 08.05.2015. 09:11
Vlast u SKoplju cine korumpirani izda jnici koje intersi naroda uopste ne zanimaju!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online