Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.05.2015.
05:50
D. Lj. J. - Vesti A

Gumenim bombonama na gumene metke

Gumene bombone za policajce u zamenu za njihove gumene metke. Na ovaj simboličan način demonstranti su u Skoplju ispred Skupštine Makedonije počeli protest na kome su trećeg dana zaredom izrazili svoj revolt zbog ubistva mladića Martina Neškovskog i policijske brutalnosti. Oni su kao i prethodnih dana tražili ostavke premijera Gruevskog, šefice policije Jankulovske i kompletne vlade.

Tanjug/AP
I cveće za policajce: Protest u Skoplju

Policija im ni u četvrtak uveče nije dozvolila da protestuju ispred zgrade izvršne vlasti, pa su demonstranti svoj revolt prvo izrazili ispred državnog tužilaštva, a potom ispred Skupštine. Kolonu je skopskim ulicama predvodio Aleksandar Neškovski, brat ubijenog Martina Neškovskog, zbog čijeg su slučaja protesti i počeli pre četiri dana. Osim u Skoplju, protesti su istovremeno održani i u Bitolju, Prilepu i Strumici, a njima će se pridružiti još devet gradova u Makedoniji.

Demonstranti su istovremeno prozivali policiju i vlast zbog aljkave istrage o smrti Nikole Mladenova, uglednog novinara i vlasnika nedeljnika "Fokus", koga je makedonska tajna policija najviše prisluškivala i pratila. On je poginuo u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći na ulazu u Skoplje 26. marta 2013.

Nekoliko sati pre početka protestnih skupova u Skoplju i drugim gradovima, lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev je tokom objave nove, 30. po redu "bombe" u kojoj su pušteni snimci telefonskih razgovora osoba iz vrha vlasti snimljeni posle tragične smrti Mladenova, zatražio novu istragu.

Zaev je podsetio da se u slučaju Mladenov nije vodio krivični postupak, niti je Tužilaštvo otvorilo istragu, dodajući da je vlast vodila postupak neprofesionalno i neodgovorno i da je krila ključne informacije od javnosti.

- Smrt Mladenova je zatvorena kao nesrećni slučaj, bez otvaranja istrage. Policija je tvrdila da nije pronašla njegov telefon, a u razgovorima koje je vodila ministarka unutrašnjih poslova se čuje kako su ga locirali neposredno posle nesreće signalom iz njegovog telefona - rekao je Zaev i postavio pitanje zašto njegov telefon, kako je tvrdio istražni sudija, nikada nije pronađen i šta, zapravo, krije telefon Mladenova.

Iz prisluškivanih razgovora vodećih ljudi iz vlasti proizlazi da brojne informacije i dokazi iz istrage nisu bili uzeti u obzir i da su bili prikriveni od javnosti. Osim toga, iz objavljenih telefonskih razgovora se može zaključiti da su ministarka policije Gordana Jankulovska i premijer Nikola Gruevski do detalja znali šta je Mladenov radio poslednjih sati života, s kim se sretao i kuda se kretao.

Tajna neobične farbe

Ključna informacija koja je namerno bila sakrivena od javnosti jeste da je na zadnjem delu automobila Nikole Mladenova pronađena "nekakva farba", za koju veštaci iz policije, navodno, nisu mogli utvrditi koliko je stara.
Zaev je rekao da namera SDSM-a nije da optužuju bilo koga za smrt Mladenova, već samo da zatraže otvaranje nove istrage koja će utvrditi sve činjenice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online