Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.05.2015.
21:32
V. Đokić - Vesti A

Lelekao na 600 sahrana

Tadiša Tale Leković penzionisani učitelj iz Lekovine kod Bijelog Polja od 1963. na sahranama leleče i govori o pokojnicima. On se, prema evidenciji koju uredno vodi, do sada na tradicionalan način oprostio širom Crne Gore od 600 pokojnika.

Vesti
Nigde bez Brnjaša: Tadiša tale Leković

- Tu sposobnost nasledio sam od dede i oca. Deda je bio dobar lelekač a otac Krsto, kako pričaju ovdašnji meštani u tome je bio neprevaziđen, tako dok je mogao da hoda nije propustio ni jednu sahranu punih sedam decenija. Pre nego počnem da lelečem, raspitam se o pokojniku i nikad o njemu ne kažem ni jednu suvišnu reč - tvrdi Tadiša, koji smatra da, prema onoj narodnoj izreci "o mrtvima sve najbolje" treba o svakom pokojniku, prilikom njegovog ispraćaja na večni počinak, reći lepe reči.

- U Lekovini sam proveo ceo radni vek i nema porodice koju ne poznajem, pa mi kada u njoj neko umre nije teško lelekati. Pre odlaska na ispraćaj pokojnika dobro se psihički pripremim. Ipak, najteže mi je bilo kad sam lelekao nad odrom nekadašnjeg vojnog ministra Pavla Bulatovića, pred nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Crne Gore. S velikim emocijama učinio sam to i u prepunoj sportskoj dvorani "Nikoljac" u Bijelom Polju prolazeći pored 24 odra postradalih u železničkoj nesreći 23. januara 2006. godine u Bioču kod Podgorice - kaže Tadiša i dodaje: Teško mi je bilo kad sam ispred nekoliko stotina stanovnika Tomaševa, svojevremeno prilazio kući tragično stradale porodice Cerović.

- Putujem mojim moskvičem tamo gde mogu, ali često za odlaske u udaljena planinska sela odsedlam Brnjaša i uvek stignem u dogovoreno vreme. Nikome nikada za ovu uslugu nisam uzeo ni cent. To bi bila velika sramota i pomisliti, jer ja to radim iz pažnje prema pokojniku i njegovoj porodici. Ne treba meni ovakva vrsta popularnosti. Jer, ja sam ceo život ovde bio učitelj, svi me znaju i poštuju - kaže Leković i ističe da je ovakav način opraštanja od od pokojnika na prostorima Crne Gore vekovima prisutan i da će to činiti sve dok bude mogao.

Bog ga je obdario kako kaže da lepo govori, ali i velikim srcem. Na sahrani se dogodi i da zaplače.

Vesti
Tadiša sa urednikom "Vesti" Veselinom Đokićem

- Na groblju u Pavinom Polju, kada su Peruničići sahranjivali četvoromesečnu bebu, koju su godinama čekali svi su plakali i ja sa njima. Slično sam doživeo i na sahrani devojaka od 17 i 20 godina, kojima je rodbina obukla venčanice - priča Tadiša Leković, najpoznatiji lelekač u Crnoj Gori.

Ne smetaju Tadiši, sunce, kiša ni sneg. Kad ga rodbina pokojnika pozove odmah kreće na put.

Leči gorštake i porađa žene

Tadiša je od oca, naučio da namešta lomove i iščašenja ruku i nogu.

- Svi iz Lekovine, Pavinog Polja, Tomaševa, Babajića, Sokoca, Barica i okolnih sela kada su imali problema dolazili su kod mene. Uvek sam se radovao kad im pomognem - veli Tadiša.

Tadiša je u selu prvi kupio fiću pre 54 godine i kad je god trebalo nekoga da preveze u bjelopoljski Dom zdravlja on je to činio bez pogovora. Vozio je bolesne, mlade, stare a često i porodilje.

- Na putu dugom 50 kilometara do Bijelog Polja žene su mi se porađale u kolima. Sećam se, sekao sam i pupčane vrpce. Ništa mi nije bilo teško. Kasnije su me sve one pozivale za kuma - veli Leković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online