Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.06.2015.
03:41
Vesti A

Dečak iz Hrvatske želi među teroriste

Na području Islamske države nalaze se šestorica hrvatskih državljana, dok se u ukrajinskim jedinicama bori njih osmorica, objavila je HTV izveštaj hrvatske Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA). U tom izveštaju, fokusiranom na stanje bezbednosti u Hrvatskoj i okruženju, navodi se da je Agencija detektovala i maloletnika koji je želeo da se pridruži terorističkim grupama u Siriji i ocenjuje se da je teroristička pretnja na hrvatskoj teritoriji niska. Rizik od terorističkih islamskih organizacija ipak postoji prvenstveno zato što je Hrvatska članica NATO i Evropske unije, procenjuje se u ovom dokumentu.

Više od 4.500 Evropljana se bori na strani Islamske države

U izveštaju se navodi i da većina od šestorice hrvatskih državljana, koji borave na teritoriji Islamske države, nisu živeli u Hrvatskoj, ali ima dvojno državljanstvo. Kako se navodi, na teritoriji Islamske države boravi šestoro hrvatskih državljana, od kojih većina nije živela u Hrvatskoj, ali imaju dvojno državljanstvo.

- Proces radikalizacije odvijao se u inostranstvu odakle su i otišli na teritoriju pod kontrolom ID. Za dve osobe je utvrđeno da su učestvovale u borbenim aktivnostima - piše u izveštaju u kojem se navodi da islamističke grupe u Siriji dnevno objavljuju više od 90.000 poruka na
društvenim mrežama.

"S područja Evrope broj boraca na strani ID popeo se na oko 4.500 - navodi se u izveštaju.
Agencija navodi, takođe, da u Hrvatskoj postoji svega desetak pristalica radikalnog tumačenja islama, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda delovanja", prenela je HTV.

- Procenjujemo da u Hrvatskoj zasad nema direktnih pretnji džihadista ili povratnika po bezbednost građana Hrvatske, ali se ne sme se isključiti moguća pretnja takozvanih "vukova samotnjaka". To su osobe spremne samoinicijativno i samostalno počiniti teroristički napad, bez podrške neke terorističke organizacije, a koju je vrlo teško otkriti - piše u izveštaju.

Kada je reč o ukrajinskom ratištu, tamo se, prema izveštaju SOA, nalazi osam hrvatskih državljana, a u izveštaju se navodi da su "i dalje aktivne organizacije i pristalice četničkih pokreta u državama okruženja ali i šire, pri čemu postoje kontakti prema
istomišljenicima u Hrvatskoj kao i prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskim ideološkim polazištima".

Skrovište za kriminalce

U izveštaju SOA navodi se da kriminalci iz regije koriste hrvatsku teritoriju za skrivanje.
- Takva će situacija i dalje biti pretnja bezbednosti u Hrvatskoj zbog opasnosti od širenja kriminalnih obračuna i sukoba izvan teritorija njihovih matičnih država - piše u izveštaju.


Diplomate kao obaveštajci

SOA otkriva da je Hrvatska izložena obaveštajnom delovanju država koje EU i NATO doživljavaju kao bezbednosnu pretnju ili izazov.
- Obaveštajni predstavnici ovih država pri tome, u pravilu, deluju kao diplomate, ali koriste i druge načine prikrivanja svog stvarnog identiteta. U fokusu im je prikupljanje raznih informacija pa i industrijska špijunaža. U svom radu ove strane službe zloupotrebljavaju hrvatski medijski prostor, pa tako, na primer, nastoje da utiču na javno mnjenje u pogledu uloge NATO i EU u aktivnim kriznim žarištima, predstavljajuci hrvatsku spoljnu politiku i hrvatske saveznike u negativnom svetlu - piše u izveštaju.
 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online