Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 17.07.2015.
13:58
Tanjug A

"Orić, prerušen, huškao masu na Vučića"

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da se u Srebrenici desio pokušaj ubistva Vučića i dodaje da ima informacija da je u Potočarima bio i "prerušeni" Naser Orić.

Fonet/AP
Prema informacijama iz Sarajeva Orić bio jedanod organizatora incidenta u Potočarima

Navodeći da se uvek pred velike odluke konsultuje i razgovara s rukovodstvom Srbije, što je bio slučaj i danas u Beogradu, Dodik je na konferenciji za novinare s premijerom Srbije rekao da jedino što je u Potočarima bilo spontano jeste "spontani linč i edukovanje mase da se izvrši atentat".

- Policija RS radi na tom slučaju - dodao je - ali iz Federacije hoće da preuzmu sve i oduzmu nadležnost i u tom smislu kaže da je samo jedan u nizu slučajeva koji pokazuje kako se to tamo radi, a s namerom da se sve premesti na nivo BiH, što je, urađeno i sa Naserom Orićem - rekao je Dodik.

Prema informacijama koje stižu i iz Sarajeva, kako je rekao, Orić je prisustvovao komemoraciji, bio prerušen i podstrekivao je masu na nerede.


Zbog svega toga, smatra Dodik, Izetbegović ne može da govori o politici pomirenja, jer "on želi da ukine RS i stvori BiH po odredbama islamske deklaracije njegovog oca Alije Izetbegovića".

Kako je rekao, Vučić je došao u Srebrenicu, pružio ruku pomirenja, pokazao ličnu odgovornost državnika, a uzvraćeno mu je tako što mu nije garantovana bezbednost.

On smatra i da je događaj u Potočarima politizovan čemu je, smatra, dokaz i i to što je reis Kavazović, koji to nije znao, pokušao da smiri "razularenu masu".

Dodiku je najbolji utisak ostavila pozitivna reakcija "Majki Srebrenice", a napad na Vučića u RS je, kako kaže, doživljen kao napad na "svog premijera i institucije".

POVEZANE VESTI

Petak 17.07.2015. 14:50
1.Хашки трибунал никада није заиста доказао постојање геноцидних намера, планова о његовом извршењу, нити именовао наредбодавце без чега, по постојећим дефиницијама, нема злочина геноцида.2.Поређење података о броју заробљених, стрељаних и несталих у појединим хашким пресудама (генерал Толимир, генерал Крстић итд.), како са укупним бројем становника енклаве, тако и међусобно ствара контрадикторну слику и доводи у питање како легитимитет самих пресуда тако и, у њима дату, квалификацију геноцида.3.Постоје докази да је војска босанских Срба пустила жене и децу из освојене енклаве, што само по себи искључује геноцид.4.Пробој злогласне дивизије Армије БиХ која је у колони имала и цивиле био је праћен великим губицима у људству са муслиманске стране, али су они били легитимни војни циљ.5.Најважнија техника ДНК анализе који се користи у истраживању злочина у Сребреници (тзв. метод малог узорка) не сматра се научно поузданом.
Petak 17.07.2015. 14:51
6.У име Хашког трибунала ДНК истраживања о Сребреници води Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП) основана у Сједињеним Државама, а од 2007. године 93% њеног особља чине босански Муслимани!! Ова комисија Трибуналу у Хагу никада није доставила прецизне податке о методологији коју је примењивала, нити је браниоцима икада доставила потпуну евиденцију о ДНК доказима, чиме је окривљенима оспорено основно људско право да преиспитују и побијају доказе оптужбе.7.ИЦМП је одбио да достави податке о својим ДНК тестовима за потребе назависног научног истраживања, што буди оправдану сумњу у њихову валидност. А управо ти „докази“ умногоме су утицали да се сребренички злочини класификују као геноцид од стране Трибунала.
Petak 17.07.2015. 14:55
8.Чак и најпрецизнија ДНК истраживања не пружају валидне податке о узроку и месту смрти и не могу одговорити на питање колико је уб/иј/ених страдало током борби, а колико је стрељано. Према независним истраживањима број оних за које се несумњиво може рећи да су стрељани износи око 1.000, а има индиција да је тај број за пар стотина већи. О цифри од преко 8.000 нема ни говора.9.Занимљиво је да према подацима санитетске службе Војске Републике Српске број погинулих Бошњака у читавом подрињском крају износи око 8.200, што указује на вероватно премештање погинулих са других подрињских локација у реон Сребренице.10.Иако је Сребреница формално била тзв. „заштићена зона“ муслиманске војне формације нису биле разоружане о чему постоје бројни докази (од писаних наредби до изјава очевидаца) а у периоду 1992 – 1995 борци дивизије Армије БиХ, под командом Насера Орића, користећи ову територију као базу вршили су борбена дејства и зверске злочине према српском становништву, па број уби/јених Срба, углавном цивила, у том периоду прелази 3.300.11.Манипулације у вези са сребреничком трагедијом служиле су и служе као основ за хомогенизацију радикалног ислама и регрутовање нових снага не само на простору Западног Балкана већ и шире.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online