Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.08.2015.
17:04 >> 21:22h
Tanjug A

Makedonci ipak pustili migrante da uđu, šalju ih vozom za Srbiju

Stotine izbeglica i migranata pušteno je da uđu u Makedoniju iz Grčke, javlja izveštač Rojtersa sa lica mesta, samo nekoliko sati pošto je policija pokušala da im spreči prolazak koristeći suzavac i šok bombe. Posle puštanja određenog broja usledio je juriš na kordon i pravi proboj makedonske granice, u kojem je 10 izbeglica povređeno. Policija i vojska ispratili su propuštene migrante do voza koji treba da ih preveze do Srbije.

Tanjug/AP
Pušteni "najugroženiji", to jesto oni sa decom

Najmanje 10 migranata je povređeno je kada je hiljadu njih pokušalo da probije blokadu makedonske policije na grčko-makedonskoj granici. U tom naletu i gužvi mnoge od izbeglica su se onesvestili. Čuli su se vrisci, a medicinski radnici su pomagali onima koji su se onesvestili ili zadobili povrede.

Do gužve je došlo pošto je policija počela da propušta žene i decu nastao je haos na granici sa Grčkom, jer migranti sa svih strana ulaze na makedonsku teritoriju.

Prošušteni migranti su uz pratnju policije i vojske došli su do železničke stanice u Đevđeliji gde su dobili dokumenta za azil. Oni će vozom biti prevezeni do prelaza Tabanovci - Preševo, na granici Makedonije i Srbije.

- Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao - rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nešto ranije je saopštilo da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

- Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije dopušten je ulazak u Makedoniju i njima će biti obezbeđena pomoć u skladu sa mogućnostima države - navodi se u saopštenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima.

Organizacija Amnesti internešenel pozvala je Makedoniju da poštuje međunarodno pravo i ljudska prava migranata.

Reuters
Žene padale u nesvest u jurnjavi ka granici

- Svaka zemlja može da organizuje patrole na svojoj granici, ali ova vrsta paramilitarnog odgovora predstavlja nerprihvatljivo kršenje međunarodnog prava. Odgovor makedonaskih vlasti je kao da imaju posla sa pobunjenicima, a ne sa izbeglicama koje beže od sukoba i progona - rekla je Gauri van Gulik, zamenica direktora za Evropu Amnesti internešenela.

- Sve zemlje su dužne da zaštite one koji beže od konflikata i progona i Makedonija nije izuzetak. Ukoliko sistem ne može sa time da izađe na kraj, onda se ispravlja sistem, a ne sprečava se dolazak ljudi - piše u saopštenju Amnestija.

Reuters
Očaj i mržnja u očima dečaka

Za razliku od prethodnih dana kada su izdavane potvrde za preko 1.300 stranih državljana na dnevnom niovu, u poslednja 24 časa taj broj je višestruko manji, objavio je makedonski portal Plusinfo. U periodu od 24 sata izdata je ukupno 181 potvrda stranim državljanima od kojih su njih 148 Sirijci.

Mobilne ekipe Crvenog krsta u četvrtak su ukazale prvu pomoć za oko 125 osoba, među kojima je bilo i 16 trudnica. Intervenisano je samo u Tabanovcu, a od 17 časova distribuirano je 120 flaša vode, 17 paketa hrane, 15 higijenskih paketa za žene, 15 higijenskih paketa za muškarce, 80 pelena, osam ćebadi i 15 paketa za bebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online