Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.10.2015.
21:37
Srna A

"Ovakvo kršenje prava Srpske do sada nije zabeleženo"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj posebne sednice Narodne skupštine o radu predstavnika Srpske u institucijama BiH zaštita vitalnih, nacionalnih i državnih interesa Srpske.

Tanjug
Na sve načine zaštititi interese Srpske: Milorad Dodik

- Ovakvo masovno kršenje prava Republike Srpske u pogledu zastupanja zajedničkih institucija koje su činili predstavnici Saveza za promene nije zabeleženo u ranijem periodu - rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

On je istakao da je jedino mesto na kome o tome treba da se raspravlja Narodna skupština Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske istakao je da je cilj da se bez galame predoče neke činjenice.

- Mi ne možemo dnevno da stignemo da napišemo informacija koliko oni naprave problema. Zastupaju interese Republike Srpske kroz komisije u kojima nema predstavnika Srpske, koje se bave izradom nekih novih nacrta zakona i mnogo čega drugog - rekao je Dodik.

On je naveo da "onda prema praksi, koja je ovde zaživela, rehabilitovana i oživljena međunarodna zajednica, zahvaljujući pri svega SDS-u, legne iza tih predloga i nameće određene stvari, koje su kao navodno dogovoreno na nivou zajedničke komisije".

- Sve to govori da Republika Srpska nema komoditet da se prepusti takvom avanturističkom delovanju te nenavođene grupe predstavnika iz Srpske okupljenih oko SDS-a - istakao je Dodik.

Savet ministara BiH

Na pitanje da prokomentariše sve glasnije pozive HDZ-a BiH da SNSD uđe Savet ministara BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je to razumljivo i logično jer HDZ BiH štiti interes hrvatskog naroda i ne želi centralizovanu BiH.

- SNSD i HDZ BiH imaju određeno partnerstvo i pokazalo se da je HDZ veoma dosledan u smislu svoje polazne koncepcije, a to je da oni koji su dobili vlast u entitetima treba da se odraze i na zajedničkom nivou - rekao je Dodik.

On je istakao da u slučaju Republike Srpske nije tako i da je zato očigledno što ima sve većih problema.

- Jedan od tih problema je i činjenica da su predstavnici SDS-a u Savetu ministara "propustili" Nacrt ugovora između BiH i Islamske verske zajednice, koji apsolutno ne odražava ono što je interes i što omogućava jednaka prava vernika u BiH -naglasio je Dodik.

On je dodao da zbog toga Savet ministara, kao takav, ne može da ima podršku gotovo pola BiH, odnosno i Republike Srpske.

- Oni koji sede u zajedničkim organima, a njihove partije su iz Republike Srpske, ne predstavljaju Srpsku i to sve više dokazuju - ocenio je Dodik.

Reuters

Incko da pročita Dejtonski sporazum

Dodik je na pitanje na prokomentariše Inckovu izjavu da Republika Srpska nema pravo na referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, rekao da Incko sve više pokazuje da nije pročitao Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH od kada je došao na ove prostore. On je istakao da se Incko toliko arogantno ponaša, jer misli da ima podršku opozicije u Srpskoj, a pozicije na nivou BiH da može takve neistinite stvari da predstavlja ne samo javnosti u Srpskoj, nego i u izveštaju Savetu bezbednosti u kojem se navodi da Republika Srpska krši Dejtonski mirovni sporazum ativnostima u vezi sa organizovanjem referendumom o radu Suda i Tužilaštva BiH.

- On nije taj koji to zaključuje. Ovo je samo još jedan dokaz upornog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i upornih antiustavnih aktivnost visokog predstavnika u BiH - naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, HDZ BiH, kao partija štiti interese Hrvata i apsolutno joj odgovaraju parteneri koji bi u vlasti u BiH na realan način postavili odnose između Srba, Hrvata i Bošnjaka.

- SDA ima idealistički pristup u smislu svojih ideja oko BiH, sve više centralizovane, ali svi idealizmi su i utopije, tako da se njihova politička aktivnost može tretirati na taj način - rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je SNSD ranije bio u zajedničkim institucijama sa SDA na partnerskom odnosu zato što, kako je rekao, "niko nikoga nije birao".

- Mi smo predstavljali Republiku Srpsku, a oni Bošnjake u Federaciji BiH, kao i hrvatski predstavnici Hrvate. Sada su dobili predstavnike koji im odgovaraju, pa je razumljivo što se SDA tako ogorčeno bori za ostanak SDS-a i tog nekog Saveza za promene koje dokazuje i pokazuje svoje antisrpsko delovanje na nivou BiH - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Subota 03.10.2015. 22:37
Poslije mjesec dana kome, budi se muž i vidi svoju ženu svu uplakanu kako sjedi pored kreveta. – Draga, dođi bliže da ti nešto kažem. Ona, sva sretna: – Šta je, dragi? – Sjećaš li se kad sam ono izgubiio posao i svi mi se smijali, a jedina si ti bila uz mene? – Sjećam se – A sjećaš li se kad sam krenuo u privatni biznis i propao, ti si opet bila uz mene? – Sjećam se. – A sjećaš li se kad sam imao sudar i ti 10 dana nisi išla kući iz bolnice, nego si sve bila uz mene? – Sjećam se. – A sjećaš li se kad su me ono ranili, i tada si bila uz mene? – Sjećam se. – I sad si opet, poslije ove nesreće, bila uz mene? – Naravno. – I znaš šta sam ja zaključio? – Šta ljubavi? – Ženo, ti si meni baksuz!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online