Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.12.2015.
04:15
M. Obradović - Vesti A

Komandovao sečom glava

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su juče Sakiba Mahmuljina (63), nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koji je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine za vreme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica El Mudžahedin!

Tanjug/AP
Uhapšeni Sakib Mahmuljin (63) je bivši komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH

Nadležnim organima BiH trebalo je čak 20 godina da se odluče na ovaj potez. I dok mnogi tvrde da je "pravda spora, ali dostižna", pre će biti da je Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu je hapšenje izvršeno, konačno počelo da radi bar deo svog posla, i to nakon žestokih pritisaka, kako srpskih udruženja tako i glavnog tužioca iz Haga Serža Bramerca koji je u proteklom periodu žestoko kritikovao rad pravosudnih organa BiH.

Kako je saopšteno, slučaj "Mahmuljin" spada u predmete druge kategorije u kojem je istragu započeo Hag, nakon čega je prosleđena pravosuđu BiH.

- Mahmuljin je osumnjičen za zločine počinjene na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica odreda El Mudžahedin, čiji su pripadnici na svirep način ubili oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su prethodno oteti od druge jedinice Trećeg korpusa, koja ih je zarobila. On je osumnjičen za nečovečno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa naredbama - navodi se u saopštenju.

Mahmuljin se tereti i da je propustio da spreči pripadnike jedinice El Mudžahedin da počine ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, te da počinioce kazni nakon počinjenog zločina.

- On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice, spremaju da počine ova krivična dela, odnosno da su ih već počinili, ali da nije ništa preduzeo kako bi sprečio zločine i kaznio počinioce, te mu se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična dela koja su počinili pripadnici odreda El Mudžahedin - dodaje se u saopštenju.

Postrojavao ih i Alija!

Koliko je licemerno bilo ponašanje bošnjačkog političkog rukovodstva prilikom iznošenja tvrdnje da je El Mudžahedin bio "izolovana jedinica", govori i činjenica da je islamske ratnike u više navrata postrojavao čak i Alija Izetbegović, što je zabeleženo i kamerom.

Sagovornik "Vesti" iz Tužilaštva BiH kaže da je ovakva kvalifikacija krivičnog dela izuzetno bitna za shvatanje događaja u Vozući, ali i u kompletnom ratu u BiH.

- Bošnjački političari, pre svih, proteklih godina su se upinjali da dokažu da El Mudžahedin nije delovao u okviru Armije BiH, već kao jedinica bez ikakve kontrole. Tužilaštvo, pak, ovakvim optužbama dokazuje da je politički i vojni vrh bio izuzetno dobro upoznat sa zlodelima islamskih glavoseča jer je ta jedinica bila pod njihovom direktnom kontrolom - kaže naš izvor.

Zločini za koje se tereti Mahmuljin počinjeni su od jula do septembra 1995. godine u Vozući i na Ozrenu. Združene snage Drugog i Trećeg korpusa tzv. Armije BiH preduzele su, čak uz pomoć avijacije NATO-a, u tom periodu žestoku ofanzivu na srpske snage, a rezultat svega bio je pad Vozuće u bošnjačke ruke. Jednu od ključnih uloga odigrao je odred El Mudžahedin koji su činili borci iz Jemena, Sirije, Saudijske Arabije...

Tokom događaja u septembru, veliki broj srpskih boraca i civila pao je u ruke mudžahedinima, a desetinama od njih se od tada gubi svaki trag. Oni koji su uspeli da se izvuku ispričali su da su svedoci gnusnih zlodela, za koja nisu mogli da veruju da je moguće da ih ljudska ruka počini.

- Mahali su nam odsečenim glavama zarobljenih Srba pred očima, a često su tražili i da ljubimo te glave - kaže za "Vesti", jedan od zarobljenih Srba koji bi mogao da bude i svedok u procesu protiv Mahmuljina.

Žrtve čekaju pravdu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je juče da je hapšenje Sakiba Mahmuljina dobra vest za Republiku Srpsku. Kojić je rekao da će porodice ubijenih biti u potpunosti zadovoljne tek kada se Mahmuljin nađe na optuženičkoj klupi, a nakon toga iza rešetaka.
- To bi bila kakva-takva satisfakcija porodicama srpskih žrtava koje su pripadnici po zlu poznate jedinice El Mudžahedin ubili na najsvirepiji način u Vozući - istakao je Kojić.

Savčić: Samo da ne bude farsa!

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je hapšenje Sakiba Mahmuljina početak ostvarivanja pravde i tretiranja na isti način svih potencijalno odgovornih za ratne zločine. On očekuje da hapšenje neće biti samo farsa, te da nakon dan ili dva neće doći do puštanja na slobodu optuženog.
- Konačno da neko sa nivoa operativne odgovornosti takozvane Armije BiH dolazi na početak procesa koji bi mogao da odgovori na mnoga pitanja - rekao je Savčić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online