Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.12.2015.
06:45
M. Obradović - Vesti A

Sindikalnu liderku izbacili iz sale

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u noći između ponedeljka i utorka novi Zakon o radu RS. Ovaj akt usvojen je sa 49 glasova za, bez prisustva poslanika opozicije.

Srna
Bruka u skupštini Republike Srpske

Događaji koji su prethodili odluci, međutim, obišli su region, ne toliko zbog demonstracija članova Saveza sindikata pred parlamentom, koje, na sreću, nisu prerasle u nasilje, već zbog postupanja skupštinskog obezbeđenja prema predsednici Saveza Ranki Mišić koju su bukvalno morali da iznesu iz sale gde se sednica održavala.

Snimak izuzetno mučnih scena u republičkom parlamentu obišao je celi region i izazvao brojne reakcije, a tenzije su dodatno podignute zahvaljujući izjavama političara od kojih se neke slobodno mogu svrstati u kategoriju izuzetno neodgovornih. Na kraju, vladajuća garnitura je završila posao kako je planirala, zakon je usvojen po hitnom postupku, ali je, po mišljenju mnogih pravi heroj u celoj priči ispala Mišićeva koja je pokazala više hrabrosti od poslanika opozicije.

Tokom protesta pre početka sednica u više navrata došlo je do nadguravanja policije i radnika. Ranka Mišić je u jednom momentu oborena preko žardinjere, što je izgledalo prilično opasno. Inače, Mišićeva je nedavno imala izuzetno komplikovanu operaciju na kičmi.

Skupštinsko obezbeđenje ipak joj je dozvolilo da uđe u salu, što je ona iskoristila da pozove poslanike da odustanu od rasprave. Kada je dnevni red ipak usvojen, Mišićeva je u sali počela da proziva poslanike i članove Vlade, nakon čega joj je potpredsednik parlamenta Nenad Stevandić naredio da se udalji iz sale. Ona je to odbila, pa je intervenisalo obezbeđenje. Na kraju večeri, Mišićeva je završila u bolnici.

- Ugruvana sam i s modricama. Bilo mi je loše, glava me jako bolela. Valjda me nešto udarilo u glavu. Bio mi je visok pritisak, nema nikakvih unutrašnjih povreda osim udaraca i modrica po rukama. Ali, idemo dalje - rekla je juče ujutro Mišićeva.

Premijerka ponosna

U moru izjava koje su se čule u holu Narodne skupštine, posebno je odjeknula ona premijerke Željke Cvijanović koja je ocenila da je na sceni rušenje institucija Republike Srpske, a ne borba za radnička prava i svakome ko prati "ovu predstavu oko zasedanja Narodne skupštine to je jasno".
- Žao mi je što je sindikat propustio da kroz pregovore zaštiti radnička prava, ali sam ponosna na Vladu koja je to učinila umesto njih - rekla je Cvijanovićeva.
 

U Vladi RS su zadovoljni ishodom sednice.

- Resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske uložili su maksimalne napore da se novi Zakon o radu donese u demokratskoj proceduri, dogovorom socijalnih partnera. Savez sindikata Republike Srpske imao je sasvim drugi konceptualni odnos prema ovom zakonu, jer su želeli da menjaju postojeći zakon o radu, što nije bilo moguće učiniti. Ovaj predlog zakona je dobro rešenje, ali to ne znači da u narednom periodu sve ono što se pokaže neproduktivnim i neefikasnim, nije podložno menjanju i dopunama - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online