Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.02.2016.
06:13
M. Obradović - Vesti A

Evropska priča iza leđa Srpske

U jeku žestokih političkih sukoba između različitih nivoa vlasti, BiH je juče predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Uradio je to na svečanosti u zgradi Saveta EU u Briselu predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

Srna
Ceremonija u Briselu: Dragan Čović sa zvaničnicima EU

On je aplikaciju predao holandskom ministru spoljnih poslova Bertu Koendersu jer ova zemlja predsedava Evropskom unijom.

- Mnogi nisu verovali, tražili su elemente zavere, ali ja sam siguran. Povratka više nema i BiH mora stići istočne susede na evropskom putu - rekao je Čović na konferenciji za medije nakon što je predao aplikaciju.

Gledišta na ovaj događaj u BiH su različita i kreću se u rasponu od toga da je u pitanu istorijski dan za zemlju do priče da je aplikacija obična šarena laža. Stručnjaci, pak, tvrde da aplikacija sama po sebi ne znači ništa, i da je u pitanju običan papir sa nekoliko rečenica. Put do kandidatskog statusa, dodaju, biće dug, a prognozama kada bi BiH mogla da postane punopravni član, niko ne želi da se izjašnjava. Prema nekim ranijim procenama, za to će trebati između sedam i deset godina.

Evropska priča, međutim, povod je za nove žestoke sukobe unutar zemlje, najviše između dva zavađena srpska politička bloka. Savez za promene koji je u vlasti na zajedničkom nivou insistira na evropskoj priči, i uverava da u tome nema ništa loše po interese RS. Istovremeno, vlast iz Banjaluke žestoko ih optužuje da su pojedinim potezima naštetili interesima RS.

- Osim ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca, koji je došao u posetu BiH i rekao da će Austrija podržati taj korak, nikoga drugog iz Evropske komisije, odnosno članica EU nismo čuli da će podržati i da će uzeti u razmatranje tu aplikaciju - kaže Milica Marković iz SNSD-a.

Jedna od važnijih stavki na evropskom putu je usvajanje takozvanog mehanizma koordinacije. Reč je o priči koja je prilično nejasna široj javnosti, a tiče se odnosa različitih nivoa vlasti tokom pregovora sa EU, odnosno određuje za šta je koji nivo zadužen u razgovorima sa Briselom.

Ispostavilo se da je taj mehanizam u Sarajevu usvojen bez znanja javnosti, što je bio povod za nove optužbe iz Banjaluke na račun srpskih ministara, a predsednik Srpske Milorad Dodik ocenio je čak da je reč o "veleizdaji".

Neželjena aplikacija

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić rekao je juče da mehanizam koordinacije, zajedno sa "neželjenom aplikacijom za članstvo BiH u EU", može lako doživeti sudbinu svih drugih velikih briselskih projekata, kao što su bili reforma policije, ustavne promene i "Sejdić-Finci".
- Mehanizam koordinacije nije usvojen na tajnoj sednici bez isto takvog tajnog mentorstva stranaca u Sarajevu. Jasno je da je to urađeno kako bi se dobio još jedan generator sukoba sa Republikom Srpskom - rekao je Vasić.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 06:35
"Сваки супротни корак води ка укидању републике српске!" ... vodi u EU !
Sreda 17.02.2016. 14:11
Pi,čka od čoveka,sapliće sopstvene noge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online