Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.02.2016.
09:09
Vestionline A

Tuđman na pijedestalu usred Zagreba

Bista prvog predsednika posleratne Hrvatske Franje Tuđmana otkrivena je na u Predsedništvu Hrvatske na Pantovčaku, gde je pre godinu dana stajala bista doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Tanjug
Šta bi rekli da mi u Predsedništvo stavimo bistu Slobodana Miloševića?!

Bistu je otkrila hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je rekla da "ako iko zaslužuje da njegova bista bude tu, onda je to Tuđman". Ona je ocenila da je njegova politika bila politika pomirenja.

Na drugoj strani, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je najoštrije osudio njenu odluku i pozvao je hrvatsku predsednicu da započne proces "detuđmanizacije" Hrvatske. 

- Franjo Tuđman je svojom proustaškom politikom prouzrokovao rat na području Hrvatske i samo ga je prerana smrt spasila od optužnice u Haškom tribunalu - ocenio je Linta, prenose beogradski mediji. 

Tuđman zagovarao ideje NDH

M. Karović
Miodrag Linta

On je naveo da iako je Haški tribunal oslobodio hrvatske generale Gotovinu i Markača, ipak je utvrdio da su tokom i posle akcije "Oluja" počinjeni brojni ratni zločini s cilljem etničkog čišćenja Srba sa svojih vekovnih područja. 

- To praktično znači da sud nije odbacio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio Franjo Tuđman - istakao je Linta. 

Linta poziva Kolindu Grabar Kitarović da započne proces detuđmanizacije Hrvatske, jer je, kako kaže, jedan od temeljnih stavova Franje Tuđmana da je fašistička NDH bila izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za svojom državom. 

Linta smatra da je prvi korak u tome da se započne sa ukidanjem brojnih ulica, ustanova, mostova, obala, trgova i parkova koje nose ime Franje Tuđmana, kao i da se uklone brojni spomenici i biste Franje Tuđmana koji se nalaze u desetinama hrvatskih gradova i da se obustavi procedura da aerodrom u Zagrebu dobije ime po Franji Tuđmanu. 


- Jedna od najporaznijih posledica Tuđmanove politike jeste da čak preko 70 posto učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj smatra da zločinačka NDH nije bila fašistička tvorevina kako pokazuje prošlogodišnje istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu - ukazao je Linta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.02.2016. 20:17
у што сам воло овог њофру, дрћаву сам му дао и оћенио би га да ми дала мира
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online