Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.05.2010.
16:29
Srna A

Kakvi još dokazi trebaju protiv Dudakovića?!

Neshvatljivo je da pored podataka i snimaka o 892 ubijena ili nestala Srbina u završnim operacijama rata u zapadnokrajiškim opštinama, Tužilaštvo BiH još nema dovoljno elemenata za podizanje optužnice protiv naredbodavaca, pogotovo protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, izjavio je rukovodilac tima Vlade Republike Srpske za traženje nestalih lica Goran Krčmar.

Još uvek nema dovoljno dokaza za njegove zločine nad Srbima: Atif Dudaković

Reagujući na izjavu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina da se radi na slučaju Dudakovića ali da treba pribaviti još dokaza pored snimaka koji trenutno postoje, Krčmar je istakao da je 892 Srba nestalo samo u završnim operecijama, odnosno u septembru 1995. godine i to u pet opština.


"Od prestanka rata do sada je, na prostoru zapadnokrajiške regije, koja je bila pod kontrolom Petog korpusa Armije BiH, nestalo 892 lica srpske nacionalnosti, a pronađeno je 671 telo", rekao je Krčmar i upitao kakve dokaze Tužilaštvo BiH još treba za podizanje optužnice.

On je istakao da za sva ova tela postoje sudsko-medicinski i obukcioni nalazi koji su pokriveni naredbama nadležnih sudova i tužilaštava, a primerci ovih 671 sudsko-medicinskih i obukcionih nalaza su dostavljeni i nadležnim tužilaštvima.

Krčmar je napomenuo da je na prostoru pet zapadno krajiških opština pronađeno 15 masovnih grobnica, a još se traži 251 lice.


U jesen 1995. godine iz zapadnokrajiških opština, najkompaktnijeg srpskog etničkog prostora u bivšoj BiH, proterano je 120.000 Srba. U napadu na 13 opština pripadnici bošnjačke Armije BiH i Hrvatske vojske počinili su masovne zločine nad srpskim civilima i brocima.


Najveća masovna grobnica otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gde je pronađeno 181 telo, a masovne grobnice pronađene su i u Kamenu kod Glamoča, Koluniću kod Petrovca, te naselju Šušnjar u Sanskom Mostu.


Blizu 300 srpskih naselja je uništeno, gradski centri su opljačkani, delimično srušeni i zapaljeni.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin potvrdio je juče Srni da Tužilaštvo BiH radi na slučaju bivšeg komadanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, navodeći da u ovom slučaju treba pribaviti još dokaza osim snimaka koji postoje.


"Pritisaka je bilo i biće. Tužioci nikad ne treba da dižu isforsirane optužnice pod pritisikom ili pod određenim snimkom, jer nije samo snimak dokaz. Tu se mora pribaviti još dokaza. Taj predmet se radi i kad bude okončan javnost će biti blagovremeno obaveštena", rekao je Barašin.


O zločinima Petog korpusa Armije BiH i njegovog komandanta, generala Atifa Dudakovića, počelo se više govoriti od 5. avgusta 2006. godine kada su TV kuće emitovale snimak napravljen 7. i 8. avgusta u Gornjem Žirovcu, na putu Glina - Dvor na Uni.


Reč je o video-zapisu zločina koji su počinile "Crne mambe", specijalna jedinica Hrvatske vojske i "Hamze", specijalna jedinica u sastavu 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH. Na snimku se vidi Srbin koji sedi na zemlji sa podignutim rukama koga ubijaju vojnici. Čuje se i glas: Ubij i ovoga!".


Posle ovoga, emitovan je i snimak od 16. i 17. septembra 1995. godine, gde se vidi i čuje kako Dudaković, pokazajući prstom prema srpskim selima u Krajini, naređuje: "Pali, sve pali!"


Objavljen je i snimak na kojem se čuje naredba koju je izdao komandant 503. brigade Petog korpusa Armije BiH Muhamed Hamdija Delalić.


Naređujući napad na položaje VRS i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, Delalić je rekao: "Nema biranja sredstava. Koljite, davite žicom, palite. Žao mi je što nemam za sve čakija. Koljite zubima, samo da se neprijatelj porazi".

Iz pozadine se čuje i glas nepoznatog vojnika: "Možemo li silovati?", i Delalićev odgovor: "Na sve imate pravo! Na sve..."

Tim MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih dela ratnog zločina podneo je još u septembru 2006. godine Tužilaštvu BiH izveštaj protiv Dudakovića i još 12 pripadnika ove armije koji su osumnjičeni da su u vojnim akcijama "Grmeč 94" i "Sana 95" počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, povrede zakona i običaja rata.


Izveštaj je dopunjen u oktobru 2009. godine. Krivičnu prijavu su 2006. godine protiv Dudakovića podneli tadašnji predsednik RS Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik. 

POVEZANE VESTI

Utorak 25.05.2010. 18:24
Stice njega Bozija kazna, kao sto je stigla ratnog zlocinca Delica, u to budite ubedjeni.. :) Ovde mogu proci zato sto su im zapadne sile pomagale u razbijanju SFRJ pa zato nece da ih salju u Hag, ali postoji drugi "Hag" tamo na onoj strani, koji je daleko gori od zatvora sirom sveta.. Mislim naravno na pakao.. :) Sretno bilo Dudakovic, pozdravi tvog vrhovnog komandanta Aliju i mojne igrati puno pokera.. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online