Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.04.2016.
08:30 >> 20:24h
M. Obradović - Vesti A

Uhapšene vodeće bankarke Srpske

Pripadnici SIPA uhapsili su u Banjaluci vodeće dame bankarskog sektora u Srpskoj, direktorku Agencije za bankarstvo Slavicu Injac i direktorku Investiciono-razvojne banke Snežanu Vujnić. One se sumnjiče za vrlo ozbiljne malverzacije i nanošenje štete Srpskoj u iznosu od 123 miliona maraka.

Srna
Snežana Vujnić

Zanimljivo je da se u novinarskim i političkim krugovima već mesecima znalo da će SIPA izvesti ovu akciju i uhapsiti čelne ljude bankarskog sektora u Srpskoj. Čak se znalo da će to biti jednog četvrtka, ali, prema našim saznanjima, i u samoj SIPA ta akcija je nekoliko puta odlagana. Otuda hapšenje i nije bilo neko naročito iznenađenje.

- Akcija Tužilaštva BiH i SIPA rezultat je višemesečne detaljne istrage krivičnih dela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku i niza povezanih pravnih osoba iz Bobar grupacije i bankarskog sektora. Privedeni su osumnjičeni da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Još osam osoba iza rešetaka

Osim Slavice Injac i Snežane Vujnić, u akciji Lavina, uhapšeno je još osam osoba koje su uglavnom bile na rukovodećim pozicijama u Bobar banci. Osim višečasovnih pretresa bankarskih institucija na čijem su čelu Injčeva i Vujnićeva, pretresi su izvršeni i na području Bijeljine i Zvornika.

Podsetimo, Bobar banka je propala nakon što je njen osnivač i vlasnik Gavrilo Bobar iznenada preminuo. Odmah nakon njegove smrti na svetlo dana izašle su informacije o brojnim malverzacijama u toj banci koje su se dogodile uz znanje nadležnih institucija koje nisu preduzele ništa da to spreče. S obzirom na to da je bankarski sektor u velikim problemima zbog uvođenja prinudne uprave u Banku Srpske, te poznate situacije sa kreditom Milorada Dodika u Pavlović banci, upućeni tvrde da se ova priča neće završiti samo na Bobar banci.
A upravo je Dodik žestoko reagovao zbog akcije SIPA koja je dobila kodno ime Lavina. Predsednik Srpske je izjavio da je SIPA pokazala bespotrebnu manifestaciju sile i političku obojenost. Istakao da je uveren da su zaposleni u Agenciji za bankarstvo RS i u Investiciono-razvojnoj banci radili u skladu sa zakonom.

- Očigledno nije bilo dovoljno to što su ti ljudi bili pozvani od Tužilaštva BiH, davali izjave i pojavljivali se u tim institucijama, već su hteli da nparave medijski spektakl. Upravo to je i urađeno. Upadanje SIPA u institucije RS nije ništa drugo nego manifestacija te grubosti i dokaz svima da nam ovakva BiH s ovakvim institucijama uopšte ne treba - naveo je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online