Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.06.2016.
08:16
Vestionline A

Dodik: Srpska neće protiv Rusije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u eri i kulturi održavanja referenduma verovatno i srpski narod dobiti priliku da održi referendum koji će odrediti njegove strateške pozicije, ne samo u pogledu pristupanja NATO-u.

Tanjug
O ulasku u NATO odlučiće narod na referendumu

Dodik je rekao da referendum o ulasku u NATO podrazumeva obavezu za političare u Srpskoj i iz Srpske. On je naglasio da srpski narod još nije zalečio sve rane od NATO bombardovanja i ne može zaboraviti da se NATO svrstao protiv Srba u BiH i na Kosovu.

- Da li će se otići u NATO, o tome će definitivno odlučiti narod u Srpskoj, i to na referendumu“, rekao je Dodik, ističući da nisu u pravu oni koji govore da se takav referendum ne može održati, javile su "Nezavisne novine“.

On je naglasio da bez odluke Srpske ni BiH ne može ići ka NATO-u, a da se upravo to pitanje pokušava rešiti ustavnim promenama.

 - Pojedinačno, ne možemo da prihvatimo malverzacije oko knjiženja vojne imovine, i rekli smo da gotovo nema problema sa lokacijama koje se nalaze u RS, ali te vrste raznih ili sitnih i krupnih prevara koje smo doživljavali u prošlosti moramo da zaustavimo - rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da je još 2013. godine rečeno da će se pitanje vojne imovine rešavati u okviru ukupne imovine, te da bi to bilo dovoljno da se krene u Akcioni plan o članstvu u NATO-u (MAP), odnosno na put ka pridruživanju. On je rekao da se NATO poslednjih nekoliko godina dodatno polarizovao u funkciji nečega što bi moglo da nanese štetu ili izloži određenim problemima RS i srpski narod.

 - NATO, koji ulazi u konfrontaciju pre svega sa Rusijom, dovodi nas u poziciju da se svrstamo na jednu ili na drugu stranu, a mislim da mi ne bismo smeli da se svrstavamo, posebno ne protiv Rusije u tom nekom eventualnom, hipotetički gledano, sukobu - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, sastanak u Varšavi, koji će biti održan za nekoliko dana, očigledno će poslužiti dodatnoj polarizaciji odnosa Zapad i NATO — Rusija. On je dodao da nema odlučivanja u institucijama BiH bez jasnog stava iz Srpske.

 - Očigledno je da se ovo počelo uvažavati, i očekujem da ovakva praksa neće biti prekinuta. Ljudi iz Republike Srpske znaju šta su naši stavovi, koji se ne mogu kreirati u Sarajevu pod pritiskom stranaca ili neke atmosfere, a odluke od kapitalnog značaju su kao ove o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) - rekao je Dodik novinarima.

On smatra da bi na dnevnom redu sednice Predsedništva BiH bila predložena adaptacija SSP-a da je mogla biti usvojena.

 - Vidimo šta se dešava sa Evropom, a elementarna pamet nalaže da se malo stane i sagleda kuda ide Evropa da bismo mi mogli da znamo gde ćemo. Sada se zna da Evropa nije ono što je bila pre pet godina i da neće biti, te bi zbog toga trebalo da sačekamo i vidimo njenu poziciju- dodao je Dodik.

On je podsetio da je Republika Srpska u nedelju, 26. juna, odbacila predloženu adaptaciju SSP-a.

- Kao predsednik sam okupio sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, te različitih udruženja, i svi su bili jedinstveni u stavu da je predložena adaptacija SSP-a pogubna za našu privredu i prerađivačku industriju. Kao političari to ne možemo da ignorišemo i zato imamo jedinstven stav-  rekao je Dodik.

On je podsetio da su na sastanak o SSP-u bili pozvani i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH.

 - Treba znati da je Savet ministara BiH, saglasnošću naših ministara, glasao za adaptirani SSP i da je još bilo preostalo da se izjasni Predsedništvo BiH -  podsetio je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online